Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

SMHI varnar för blixthalka

Efter blötan kommer halkan. SMHI varnar för underkylt regn och blixthalka.

- Bilisterna bör ta det försiktigt och gångtrafikanterna gör klokt i att ta på sig broddar, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog vid SMHI i Norrköping.

Göteborgarna hade svårt att ta sig fram torrskodda på fredagsmorgonen. Omslaget till mildare väder ledde till att snön smälte till vatten och fotgängarna tvingades kryssa mellan decimeterdjupa vattensamlingar.

I början av veckan lovade både SMHI och meteorologerna vid norska Yr.no att ett högtryck skulle komma in över Göteborg på fredagen. De prognoserna infriades.

- Temperaturen sjunker under dagen och på fredagskvällen blir det mellan tre och fyra grader kallt, säger Alexandra Ohlsson. Det fryser till och det innebär stor risk för att halka på vägar och trottoarer.

Natten till lördagen drar snön återigen in över Göteborgstrakten och Västra Götaland. Snön övergår till regn och två-tre plusgrader på kvällen.

- Natten till söndagen drar nederbörden förbi och temperaturen sjunker till omkring noll grader, säger Alexandra Ohlsson. Då är det risk för underkylt regn och fläckvis halka.

Den varningen gäller för stora delar av söndag, måndag och tisdag.Temperaturen pendlar kring nollstrecket och det innebär att vägar och trottoarer kan förvandlas till rena isbanorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.