Efter en mild inledning av november slår vädret nu om till minusgrader – och i helgen blir det snö i Göteborg.
Efter en mild inledning av november slår vädret nu om till minusgrader – och i helgen blir det snö i Göteborg. Bild: Kent Hallgren

SMHI:s löfte – snö över Göteborg i helgen

Novembers varma väder är över. Nu kryper temperaturen ner mot nollan och när det gäller helgens göteborgsväder är SMHI:s prognos glasklar.
– Det blir snö, säger Marcus Letalick, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Den meteorologiska sommaren är inte ens över, men nu vänder väderleken. När SMHI uttalar sig om vädret de kommande dagarna har en allt tydligare bild börjat klarna.

– I helgen får vi ett riktigt skifte vädermässigt, säger Marcus Lethalic, meteorolog på SMHI.

Hur ser vädret ut i veckan?

– Det blir kallare och kallare. Under torsdagen har vi fortsatt ett par plusgrader, sedan under natten mot fredag ner mot bara 1-2 grader, för att sedan stiga något under fredagen innan vi går ner mot minusgrader natten till lördag.

Redan under torsdagen rapporterade P4 Väst att det snöat i Bengtsfors och Gustavsfors. Något som även göteborgarna kan se fram emot i helgen.

ANNONS

– Från att ha varit uppehållsväder i veckan så drar det in ett område från Östersjön med snö. Det rör sig västerut och under lördagsdygnet kommer det att sprida sig även mot Göteborgsområdet.

LÄS MER:26 år sedan snöstormen 1995: Se före- och efterbilderna

Det blir snö?

– Det blir alltså snö ja, men hur mycket som lägger sig på den relativt milda markytan, det är osäkert. Men temperaturen går ner på minus sedan upp något under dagen på lördag för att sedan hålla sig kring nollan under natten mot söndag och under söndagen.

Fullt lika mycket snö som 17 november 1995 (på dagen 27 år sedan) lär det inte bli i helgen, även om SMHI utlovar första snön i Göteborg.
Fullt lika mycket snö som 17 november 1995 (på dagen 27 år sedan) lär det inte bli i helgen, även om SMHI utlovar första snön i Göteborg. Bild: Sören Håkanlind

Marcus Lethalic hoppas att det snabba väderomslaget inte ska ta folk på sängen, och att den som ska ge sig ut i trafiken kanske är en smula extra försiktig.

– Många har kanske vant sig vid den milda vädersituation som vi haft inledningsvis i november. Så man kan ju ha omslaget i åtanke till exempel i trafiken.

Hur ser det ut i resten av landet?

– Redan under torsdagen har det som sagt snöat på sina håll en bit norrut, och tittar man på landet som helhet är det en helt annan situation. Där är det klart väder, alltså soligt och minusgraderna är betydligt fler. Längst i norr är det till exempel redan minus 20 grader.

ANNONS

LÄS MER:Dags att byta däck – så vanligt är det att få böter

LÄS MER:SMHI: Nu blir det kallare i Göteborg

LÄS MER:Sommaren är seglivad – meteorologiska hösten dröjer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS