Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det finns risk för kraftiga åskskurar under midsommardagens eftermiddag och kväll i Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson / TT
Det finns risk för kraftiga åskskurar under midsommardagens eftermiddag och kväll i Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson / TT

SMHI: Risk för översvämning på midsommardagen

På midsommardagens eftermiddag väntas åskskurar i Göteborgsområdet som lokalt riskerar att bli mycket kraftiga, enligt SMHI.
– Det kan bli vattensamlingar på vägar och översvämningar i källare, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Det blöta midsommarvädret väntas fortsätta under helgen och på lördagseftermiddagen kan det komma regn och kraftiga åskskurar, visar SMHI:s prognos.

Lokalt kan det komma uppemot 30-40 millimeter regn.

– Det är ganska mycket regn. I synnerhet när det kommer under kort tid och det får svårt att rinna undan. Så det kan bli vattensamlingar på vägar och översvämningar i bland annat källare, säger Alexandra Ohlsson.

LÄS MER: Årets midsommar varmaste i Göteborg på 2000-talet

Skurar över hela Göteborgsområdet

Eftersom vattnet kommer i skurar är det svårt att säga var risken är som störst.

– Vi har ett område med skurar som ligger över hela Göteborgsområdet och speciellt under eftermiddagen och kvällen ser vi risk för regn och åskskurar som kan vara kraftiga, säger Alexandra Ohlsson.

Även under söndagen väntas lokalt kraftiga åskskurar.

När kommer solen igen?

– Vi får nog räkna med att det blir ganska blött de närmsta dagarna. Det område med skurar som ligger över Göteborg kommer att få förstärkning av ett regnoväder från sydväst på söndagen, så regnet håller i sig även under måndagen. Men sedan vänder det.

LÄS MER: Midsommar 2020: Hur firar du under pandemin?

Högtryck på väg

Enligt prognosen väntas ett högtryck växa in under tisdagen med torrt och soligt väder som på torsdagen kan ge temperaturer uppemot 25 grader.

– Under tisdagen har inte riktigt den varma luften kommit än men det kan bli runt 20 grader. Sedan höjs temperaturen på onsdagen och på torsdagen slår värmen igenom mer tydligt i Göteborgsområdet, säger Alexandra Ohlsson.

Hur länge stannar värmen?

– Den stannar under hela nästa vecka. Sen blir det mer osäkert om den kommer ligga kvar eller pressas undan mot Baltikum under veckan därpå.

LÄS MER: Polisen: Relativt lugn midsommarnatt i Västsverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.