Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plaskis i Majorna kan vara ett alternativ till ett dopp i havet.
Plaskis i Majorna kan vara ett alternativ till ett dopp i havet.

SMHI: Åskan har dragit vidare –snart kommer solen

Det ostadiga väder som hållit sitt grepp om Göteborg stannar även kvar under söndagen. Men åskan är på väg bort – och nästa vecka väntar sommarsol på Västkusten.
– Det kommer att bli omkring 25 grader, säger Mattias Burtu på SMHI.

Under lördagseftermiddagen drabbades upp till 34 000 hushåll i Göteborg av strömavbrott på grund av ovädret som drog in. Upp till 170 blixtar registrerades på en tvåtimmarsperiod och spårvagnstrafiken över Göta älvbron stod stilla.

LÄS MER: Stort strömavbrott i Göteborg

SMHI varnade för att det även under söndagen skulle kunna bildas både regn och åskskurar.

– En ostabil luftmassa håller sig kvar över Göteborgsområdet och det kommer kunna vara ganska kraftiga regn och åskskurar framförallt mot eftermiddagen och kvällen, säger Alexandra Ohlsson.

Kan dra in över Sjuhäradsområdet

Det är ett starkt högtryck över Norrland som håller kvar det ostadiga vädret över Göteborg och under sena söndagskvällen närmar det sig även ett nytt nederbördsområde från sydväst. Det ger ytterligare energi till den fuktiga luftmassan över Västra Götaland och kommer kunna trigga igång skurarna ytterligare över Göteborgsområdet.

– Det finns risk för att de intensifieras. Vi får räkna med kraftiga skurar även under natten till måndagen. Har ni lite tur så kan det börja förskjutas in över Götaland så att de drar in mer över Sjuhäradsområdet och mot Vänern, men det är lite osäkert, säger Alexandra Ohlsson.

LÄS MER: Årets midsommar varmaste i Göteborg på 2000-talet

Senare på söndagskvällen meddelade SMHI att fronten som lett till åskvädren fortfarande ligger kvar, men att den inte är lika intensiv. De mest intensiva delarna finns dessutom norr om Göteborg, över Dalsland och Trollhättan.

Sol och 25 grader i Göteborg

Under kommande veckan kommer det i stället att bli fint sommarväder. Däremot kommer Göteborg inte att få ta del av den ”Afrikavärme” som varit omskriven i riksmedia.

– Vi har utfärdat en varning om höga temperaturer, men det gäller framför allt delar av Norrland som kommer att få upp mot 30 grader. Som det ser ut för er i Göteborg så blir det nog mer omkring 25 grader i veckan som kommer, säger Mattias Burtu.

Det låter nästan skönare, inte lika kladdigt varmt?

– Kanske det, beror nog på vem du frågar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.