Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gelaterian har bara funnits i 1,5 år men skördade stora framgångar i glass-SM. Bild: Privat, Camilla Gustafson
Gelaterian har bara funnits i 1,5 år men skördade stora framgångar i glass-SM. Bild: Privat, Camilla Gustafson

SM-guld i pistageglass till Göteborg

Under tisdagen avgjordes glass-SM i Stockholm. Guldet i den prestigefyllda pistagekategorin gick till Göteborgsbutiken Gelaterian, som också tog medalj i övriga tre klasser.

För fjärde året i rad har SM i glasstillverkning avgjorts. Bakom tävlingen står konferensanläggningen Stockholmsmässan och konditorn Tony Olsson. "Tävlingen avser att kora Sveriges bästa glass i fyra olika kategorier", skriver man på sin hemsida.

Av de femton tävlingsdeltagarna var Hanna, Clas, Theo, Camilla och Maja Gustafson från familjeföretaget Gelaterian ensamma om att representera Göteborg.

– Vi har bara haft öppet i 1,5 år och det var första gången vi tävlade. Så vi är väldigt glada över guldet och de andra medaljerna, säger Camilla Gustafson.

Årets fyra kategorier var pistage, valfri glass med topping och banan, citronsorbet samt "Glassmästarens favorit". Tävlingsdeltagarnas bidrag tillverkades på plats, anonymiserades och poängsattes sedan av sex domare.

LÄS MER: Stor skillnad på mängden glass i bägaren

Gelato universty

I kategorin pistage kammade Gelaterian alltså hem ett guld. Extra roligt, menar Camilla Gustafson, eftersom pistage är deras populäraste smak och dessutom något av ett mästarprov.

– Man brukar säga att om ett ställe har bra pistageglass, då håller det hög klass generellt.

Gelaterians bananglass – med rommarinerad banan, saltkolasås och kanderade pekannötter – fick silver och citronsorbeten brons. Familjen fick även en bronspeng för Glassmästarens favorit, där de valde att göra en apelsinstracciatella.

– Det känns verkligen jätteroligt. Skönt att få ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Camilla Gustafsson.

Gelaterian öppnade efter att Camilla Gustafson utbildat sig på Gelato university i Italien. I dag har de hunnit få en del stammisar.

Vilken smak är populärast?

– Pistage. Så har det varit hela tiden. Vi har 16 smaker och byter ut några ibland när vi hittar på nya, men pistagen kan man inte plocka bort.

LÄS MER: Choklad i topp i årets glasstest

Glass eller gelato?

Gelato betyder glass på italienska men skiljer sig en del från den klassiska, svenska glassen. Den innehåller mjölk, socker och smaksättare men aldrig (eller sällan) grädde. Gelato har även en mer kompakt konsistens eftersom man inte arbetar in lika mycket luft som i vanlig gräddglass.

Källa: Arla

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.