SM-guld i hasselnötsglass till glassmakare i Göteborg

Hasselnötsglassen tog hem guldet men Gelaterian hamnade på pallen i samtliga glasskategorier när svenska glassmästerskapen avgjordes i Stockholm.
– Det är en bekräftelse på att det vi gör är bra, säger Gelaterians ägare Camilla Gustafson.

ANNONS
|

Vad som föll juryn i smaken med just Gelaterians hasselnötsglass har Camilla Gustafson inte fått veta. Klart är i alla fall att den vann glassmästerskapen där Gelaterian tävlade mot 22 andra glassmakare.

– Det är bra i konsistensen och har god smak. Vi tallar inte på kvaliteten och använder bra nötter. Och basen som vi gör själva vet vi är bra.

Gelaterian är ett familjeföretag och drivs av Camilla Gustafson och hennes man Clas. Dessutom är även parets barn engagerade och arbetar i företaget. Den som tävlade i Stockholm var dottern Maja Gustafson.

– Jag är väl den som egentligen har själva utbildningen när det gäller glass men det är ett litet familjeföretag och vi är alla inblandade. Min dotter Maja har lärt sig det jag kan i köket och det var hon som gjorde glassen i tävlingen.

ANNONS

Ska helst ätas samma dag

Hasselnötsglassen och även de andra sorterna som Gelaterian gör ska helst ätas samma dag som de tillverkas. Men vägen till färdig glass är lång, menar Camilla Gustafson.

– Först gör vi en pastörisering av mjölk, grädde och olika sockerarter. Det tar ungefär tolv timmar och sedan får vi det som vi kallar vår vita bas.

I den vita basen hälls sedan hasselnötspasta i. Det är hasselnötter som rostats och mals och som Gelaterian köper in från Italien. Det blir bättre än att göra det själv, menar Camilla Gustafson.

– Vi häller i hasselnötspastan och balanserar med socker, salt. Sedan är det dags att mixa. Det görs för att fettmolekylerna slås sönder och det blir en slätare och krämigare smet.

Glass i chockfrys

Sedan ska glassmeten dra en stund innan den åker i glassmaskinen. Åtta minuter senare är det klart.

– Då är glassen ungefär sju minusgrader så den är fortfarande ganska lös. Då kör vi in den i en chockfrys, som är minus 40 grader. Det skapar ett skyddande hölje. Sedan är den färdig, säger Camilla Gustafson.

Förutom förstaplatsen tog Gelaterian hem brons i mästerskapets övriga tre tävlingskategorier: glassmästarens val, jordgubbssorbet och Arla pro grekisk yoghurt. Men då ska man också veta att juryn varit frikostiga med att dela ut silver- och bronsplatser.

ANNONS

I kategorin Jordgubbssorbet fick 19 av de 23 tävlande glassmakarna en pallplacering. Den enda av de 23 tävlande som blev utan en pallplacering i någon tävlingskategori var Edsviken Piazza i Sollentuna. Totalvinnare av mästerskapen blev Kennys gelato i Nacka.

LÄS MER:Långa köer när göteborgarna startade glassäsongen

LÄS MER:Pistageglass en storsäljare på Gelaterian i Göteborg

LÄS MER:Här man man äta glass i Göteborg

LÄS MER:Här är Göteborgs nya och gamla glassbarer

LÄS MER:SM-guld i pistageglass till Göteborg

LÄS MER:Vasabron försenas – kan vara stängd under sommaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS