Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/11

SM för unga bagare avgjort för 30:e året

När juryn smakat, känt och luktat på bakverken stod det klart att vinnare av SM unga bagare blev Josefine Pagander från Gerlesborg, silvermedaljen vann Rebecka Steen från Göteborg. I år var det första gången det bara var tjejer i finalen.

På onsdagseftermiddagen var det dags att kora vinnaren i SM för unga bagare i Nordstan, det blev Josefine Pagander från Gerlesborg. I år var det nio tjejer och ingen kille som tagit sig till final, vilket är första gången det hänt.

Redan klockan 06.00 på onsdagsmorgonen började finalisterna baka till årets tävling i bageriet på Ester Mosessons gymnasium. På fem timmar skulle de bland annat leverera 45 stycken bullar, 12 matbröd, 45 stycken kuvertbröd – alla i tre olika varianter. Och till sist ett ätbart skådebröd i fritt tema.

När bakverken var klara fraktades de till Nordstan, där en jury bedömde dem efter smak, utseende, och hur finalisterna jobbade när de bakade. Alla tävlingsbidrag lades ut på långbord och då kunde både publiken och juryn, beundra och bedöma godsakerna. Där fanns wienerbröd fyllda med krämer och olika bär, bröd med vackra mönster, små kuvertbröd och olika matbröd.

Tävlande från Göteborg

En av de tävlande var Rebecka Steen från Göteborg som kom tvåa i årets tävling. Hon hade övat på sina bakverk i en månads tid, och för henne var wienerbröden och tiden hennes största utmaningar i dag, berättade hon. Hon blev klar på sekunden med sina bakverk och det fanns några av dem hon blev lite extra stolt över.

– Mina vetebullar och mitt skådebröd blev som jag tänkt mig, säger Rebecka Steen.

Några av smakerna som fanns i hennes tävlingsbidrag var hasselnötter, choklad, kaffe, rabarber, kola och jordgubbar. Om hon skulle vinna skulle det betyda otroligt mycket för henne, berättar hon.

– Då får man ett kvitto på att man är duktig, och att den tiden och passionen man lägger ner lönar sig.

Brist på bagare

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer sade att de hoppas på att fler killar söker sig till bagaryrket, för nu är majoriteten tjejer, bland annat för jämlikheten.

">
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. Bild: Sanna Tedeborg
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. Bild: Sanna Tedeborg

– Men vi behöver fler unga bagare då det är brist på dem.

Att till exempel Roy Fares vunnit titeln tidigare, och är framgångsrik med sitt MR Cake, tycker Martin Lundell är bra, för det ger bra uppmärksamhet till branschen.

Resultat SM Unga Bagare 2020

1:a Josefine Pagander

2:a Rebecca Steen

3:a Ellen Frixon

4:a Isabelle Lundin

Pris för bästa bakverk inom respektive kategori

Bästa matbröd: Josefine Pagander

Bästa kuvertbröd: Josefine Pagander

Bästa bulle: Rebecca Steen

Bästa kavlade deg: Isabelle Lundin

Bästa Skådebröd: Ellen Frixon

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.