Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det kan bli fler partier än någonsin tidigare i kommunhuset efter höstens val. En del av de partier som ställer upp har dock litet hopp om att nå så långt. Bild: Anders Hofgren

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Småpartierna som vill in i kommunfullmäktige

Mycket talar för att rekordmånga partier tar plats i kommunfullmäktige efter valet. Och vid sidan av de etablerade partierna finns det ett antal små som kämpar för att få uppmärksamhet – som Seniorpartiet, Djurens parti och Kristna värdepartiet.
Christer Möller, enda namn på Seniorpartiets valsedel.. Bild: Privat

Christer Möller, 79, är enda namn på Seniorpartiets valsedel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Seniorpartiet har ju den utvecklingen att vi dör undan. De övriga grundarna – vi var fyra stycken – har helt enkelt dött, så jag är ensam kvar och kan ju därmed faktiskt kalla mig partiledare, säger han.

Namnet Seniorpartiet finns även på andra håll i landet, men det parti Christer Möller leder finns bara registrerat här och har inget samarbete med andra partier. Några resurser för en större satsning har aldrig funnits och just nu brottas man med lite strul med att få igång partiets hemsida.

Vill ha fler seniorer i politiken

I förra valet fick ni fem röster. Vad hoppas du på nu?

– Vad ska jag säga? Vi kan inte få mer än det 20-tal vi har engagerade. Vi har inga förhoppningar om att göra annat än att väcka opinion.

Christer Möller säger att man i första hand vill upplysa folk om verkligheten och att han hoppas att seniorer röstar på "partier som inte bara lovar, utan också utför en förändring för oss seniorer".

– Att jag engagerar mig beror på att det är ett förödande förakt för äldre i vårt samhälle, säger han.

Vad är det för förändring ni vill se?

– Vi måste ha fler äldre med i kommunerna och riksdagen. Vi kan inte bara ha en massa ungdomar som inte har en aning om vad de talar om. Det är pinsamt när de sitter och bestämmer, framförallt över äldres liv. Vi seniorer är faktiskt 25 procent. Vi kan inte bara sitta i hemmet och vänta på att dö.

Way Out West olämpligt för djuren

Anna Mezarlis, förstanamn Djurens parti..

Anna Mezarlis, 38, är förstanamn på Djurens partis lista till kommunvalet. Hon berättar att hon fick upp ögonen för det då ganska nybildade partiet inför EU-valet 2014.

Partiets huvudfråga handlar om hur djur behandlas i djurindustrin.

– Det talas alldeles för lite om lidandet och utnyttjandet av djuren. Som köttindustrin ser ut i dag får djuren inte utlopp för sina naturliga beteenden, säger Anna Mezarlis.

I kommunvalet 2014 fick Djurens parti 784 röster. Sedan dess har man i huvudsak jobbat med att ta fram ett komplett partiprogram och att driva opinion, bland annat på sociala medier.

Inför valet planerar man att stå utanför Slottsskogen i samband med Way Out West, för att väcka uppmärksamhet kring frågan om hur högljudda arrangemang påverkar djuren i parken.

– Ur djurens perspektiv är festivalen olämplig, med tanke på ljudnivå. Det är roligt att det händer saker, men det finns andra platser som passar bättre för högljudda arrangemang.

Helt emot abort

Vad har ni för mål för valet i höst?

– Vi känner att vi har nått ut och att fler känner till oss, och det är positivt. Men vi är realistiska, det är svårt för ett nytt parti att komma in. Men genom att nå ut kan vi kanske sätta press på de andra partierna i alla fall.

Stefan Persson, toppar Kristna värdepartiets lista.. Bild: Privat

Stefan Persson, 58, toppar Kristna värdepartiets lista till kommunvalet. Partiet som lockade 294 väljare 2014 bildades samma år av en grupp KD-sympatisörer som tyckte att kristdemokraterna svikit i abortfrågan.

Kristna värdepartiet anser att livet uppstår vid befruktningen och är som en följd av det helt emot abort, även om graviditeten är följden av en våldtäkt.

– I sådana fall menar vi att kvinnan ska få stöd och att förövaren ska straffas. Men barnet ska inte offras. Det handlar om människovärdet gäller för alla människor, säger Stefan Persson.

Beskrivs som negativa

Han säger att partiet går emot politisk korrekthet och att man vänder sig mot mycket av "de förändringar som skett de senaste 50 åren". Han syftar bland annat på att partiet är emot samkönade äktenskap och att man inte vill att RFSU ska få komma till skolor för att tala om könsidentitet.

På det lokala planet är Europride en aktuell fråga för partiet, som menar att kommunen inte ska stödja den typen av arrangemang.

Hur ser ni på era möjligheter i höstens val?

– Vi jobbar mycket med att nå ut med vad vi står för. Vi upplever att vi ofta beskrivs på ett negativt sätt och att vi är emot saker.

FAKTA: Partierna utanför kommunfullmäktige

Förutom de partier som sitter i kommunfullmäktige idag ställer ytterligare nio upp i valet. Antal röster i valet 2014 inom parentes.

Centerpartiet (8 550/2,56 procent)

Demokraterna (–)

Djurens parti (784/0,23)

Kommunistiska partiet (1 862/0,56)

Kristna värdepartiet (294/0,09)

Medborgerlig samling (–)

Piratpartiet (1 626/0,49)

Rättvisepartiet socialisterna (886/0,27)

Seniorpartiet 5/–)

Eftersom alla partier som är registrerade i riksdagsvalet automatiskt anmäls för deltagande i kommunvalet finns ytterligare ett antal partier som är anmälda inför valet i Göteborg. Inget av dem har dock beställt valsedlar eller anmält kandidater för kommunvalet i staden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.