Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Småbarnsföräldrar fick vänta i timmar i kylan

Under tisdagen var det kö utanför infektionsmottagningen på Östra. Ett stort antal spädbarn med föräldrar fick vänta i flera timmar på att få injektioner med antikroppar mot mässling.
– Jag hade kunnat organisera det här bättre själv, säger Daniel Månsson, fembarnspappa.

Under tisdagens kväll var det fullt på parkeringen utanför infektionsmottagningen på Östra sjukhuset. I och utanför bilarna fanns otåliga föräldrar med spädbarn som var där för att få injektioner med antikroppar mot mässling. På grund av smittorisk fick ingen sitta i väntrummet och vänta.

– Det är totalt värdelöst. Att det skulle ta så här lång tid trodde jag aldrig. Jag har försökt få något besked men de bara rycker på axlarna. Jag hade kunnat organisera det här bättre själv, säger Daniel Månsson, fembarnspappa.

"Det är totalt värdelöst"

Det var i samband med att det visat sig att en anställd på Östra sjukhusets kvinnoklinik blivit smittad av mässling som sjukhuset under tisdagen kallade föräldrarna till de barn som fötts mellan 28 och 29 december.

Daniel Månsson var på plats med sin fru och två barn på sex dagar respektive femton månader. Resterande tre barn fick stanna hemma med barnvakt.

När GP möter dem utanför entrén har de stått och väntat sedan fyratiden på eftermiddagen. Först för att skriva in sig och sedan för att bli uppropade för att få komma in. Först vid nio får de till sist komma in och få sina sprutor.

– När vi väl kom in var de jättetrevliga. Det var bara en spruta i varje ben och sedan var det klart, säger Daniel Månsson innan han och familjen beger sig hemåt.

Fick vänta i timmar

En annan av alla de som kallats till sjukhuset under tisdagen är Sandra Karlsson, vars son föddes på juldagen och vistades på neonatalavdelningen vid tiden för smittotillfället. Hon var på plats halv fyra men fick inte komma in förrän halv nio.

– Det är kaos här. Jag fick köa i tjugo minuter bara för att registrera mig. Först satt jag i bilen en timme, sedan satt jag och väntade i en soffa på kvinnokliniken. Som tur är har min son varit snäll och sovit hela tiden.

På plats utanför entrén är även Pontus Eriksson med sambon Madeleine Bejaminsson och lilla Molly. Hon föddes på julafton men familjen var inne på sjukhuset under perioden för smittotillfället för att Molly skulle få behandling för sin gulsot. I bilen väntar även familjens hund.

– Vi hade inte blivit kallade, men jag läste om det på GP och då ringde jag min faster som jobbar på förlossningen. Hon hänvisade mig till koordinatorn på förlossningen. Vi var svåra att hitta då vi inte fanns med bland deras förlossningspapper, men koordinatorn sa att vi skulle åka in, säger Madeleine Benjaminsson.

Många som fick vänta i kylan

Pontus Eriksson är vid förhållandevis gott mod men tycker att det är upprörande att så många småbarn behövt vänta i kylan under eftermiddagen och kvällen.

– Det är tur att vi hann äta innan vi åkte hit och att vår dotter ammar, annars vet jag inte hur det hade gått. Så här får det inte vara. Tänk om det kommer en farligare smitta. Om det blev en riktig epidemi skulle det bli katastrof, säger han.

Han berättar att det var längre kö tidigare på dagen men att det mattats av när han och hans familj kom till sjukhuset.

– Vi var bland de sista som kom hit, det är mer synd om de som var här tidigt och har fått vänta längre. Det känns helt sjukt att det jobbar folk på sjukhus som går runt och sprider sådant. Det borde vara en självklarhet att de ska vara vaccinerade.

Sahlgrenska beklagar situationen

Görel Nergelius, chefsläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, beklagar att föräldrar fått vänta på utanför mottagningen så länge, men säger att sjukhuset var tvungna att kompromissa för att barnen skulle få behandlingen i tid.

– Det primära här var att de här barnen här fick sin behandling så fort som möjligt, det finns en tidsgräns som de måste få sin behandling inom och den tidsgränsen höll på att gå ut. Vi var tvungna att hitta en lokal och den skulle bemannas med personal som har kompetens att vårda spädbarn men det fanns till exempel inte tillgång till bra väntutrymmen.

Hon säger att de sista barnen kommer behandlas under onsdagen och sjukhuset har därmed klarat tidsgränsen som skulle gått ut för de sistfödda under torsdagen.

– Det var ju ingen optimal situation, det tycker inte vi heller. Det är naturligtvis tråkigt för familjerna, men vi hoppas att de kan känna sig trygga och lugna med att deras barn fått den behandling de behöver, säger Görel Nergelius.

.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.