Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Lövkvist.

"Slutnotan lär bli ännu större"

Sex frågor till Christer Lövkvist som på åtta sidor i pappers-GP granskat Västlänken, den nya tågtunneln under Göteborg. Ett projekt som omgärdas av halvsanningar, prestige, samhällsnyttiga överdrifter och ekonomiska underskattningar.

Hur länge har du jobbat med detta?

- De första kontakterna tog jag på senvintern. Projektet växte och realistiskt har jag nog arbetat heltid i tre månader med de här artiklarna. I måndagens tidning publicerade vi intervjuer om Västlänken med Göteborgs tyngsta politiker Anneli Hulthén (S) och Jonas Ransgård (M).

Var det klart från början att du skulle ha ett ekonomiskt perspektiv?

- Jag började relativt förutsättningslöst med att titta på trängselskatten, Västsvenska paketet och i synnerhet Västlänken. Ganska snart insåg jag vilka osäkra kalkyler tågtunneln vilade på, varför den hamnade i fokus. Och det går ju inte att bortse från pengarna när investeringarna handlar om tiotals miljarder kronor och all erfarenhet talar för att slutnotan blir ännu större.

Hur har du gått till väga?

- Jag har intervjuat långt många fler personer än de som framträder i söndagens artikel. Och framför allt har jag läst in mig på det mycket omfattande utredningsmaterialet om och kring Västlänken. Vi talar tusentals sidor.

Har det tidigare varit känt att stora delar av Liseberg måste rivas?

- Korridoren inom vilken Västlänken ska dras från Korsvägen utefter Örgrytevägen breddades nyligen. Detta för att inte skapa oöverstigliga problem för trafiken på gatan, för hotellet och Svenska Mässan. Handlar bland om att räddningstjänsten måste kunna nå hotellet. Hur långt in på Lisebergs område tunneln ska dras är fortfarande oklart, men att alla byggnader närmast Örgrytevägen rivs har varit klart sedan länge.

Vilka reaktioner har du hittills hunnit få från läsare?

- Vid lunchtid ett 50-tal mejl, därtill telefonsamtal och kommentarer på gp.se. Ingen kritisk röst. Ännu ...

Varför kommer denna granskning först nu när alla beslut är fattade?

- Bra fråga. Mycket av det som nu förundrar och upprör läsare har vi faktiskt redan berättat om i GP, men kanske har vi inte varit tillräckligt kritiskt granskande i vår tidigare rapportering. För att ställa de rätta frågorna till rätt personer krävs inläsning och mängder av tid. Jag går själv i pension om en vecka, men hoppas att tidningar som GP även i framtiden ska ha tillräckliga resurser att lägga på den här typen av granskningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.