Slutklappat i Slottsskogen

ANNONS
|

Det nya Barnens zoo invigdes på söndagsförmiddagen med liveband, poängpromenad och glass till alla barn.

Anläggningen har fått nya, högre staket och utanför djurens hägn finns informationstavlor för både vuxna och barn. Med hjälp av målade stenar som barnen kan provlyfta, går det att få en känsla av hur tunga de olika djuren är.

Men några getkramar innanför staketet blir det inte.

- Sparkraven har tvingat oss att dra ner på personal. Och vi kan inte ha barnen här inne utan att ha personal på plats, säger Anette Wigeborn-Bergström.

På det nya Barnens zoo har Slottsskogen istället satsat på ett pedagogiskt område. Förutom djurhägnen finns promenadstigar med ledtrådar om djur, en hoppgrop där man kan jämföra sina skutt med djuren och gångslingan hitta vilse med tips med vad man kan göra om man går vilse. Och ponnyridning så klart.

ANNONS

Geten Balder får följa med djurvårdaren Josefine Rees ut genom grindarna och genast flockas barnen. Shekinah Fjellman från Frölunda passar på att klappa den toviga pälsen.

- Den har stora horn men är jättesnäll. Jag har klappat många djur, mina favoriter är hästarna, säger hon och gräver ner händerna i Balders hårman.

Slottsskogen har inför året haft ett sparkrav på 1,4 miljoner kronor och i och med det nya Barnens zoo tros ekonomin åter vara under kontroll. Slottsskogens chef Per Åberg försäkrar att läget inför hösten inte handlar om ytterligare avveckling, utan utveckling av området. I höst kommer nya planer för grönområdet.

- Vi begär inga hundra miljoner, men 30-40 under ett par år hade gjort det möjligt att lyfta hela parken ett snäpp, säger han.

Slottsskogen besöks årligen av cirka 2,5 miljoner människor.

Jämtlandsget

Gotlandsfår

Orusthöna

Bohusläns-Dals Svarthöna

Skånegås

Hängbukssvin

Gotlandsruss

Kycklinghus

ANNONS