Katja Lindblom, föreståndare för Slottsskogsobservatoriet, tycker att det är positivt att en lösning äntligen är på plats.
Katja Lindblom, föreståndare för Slottsskogsobservatoriet, tycker att det är positivt att en lösning äntligen är på plats. Bild: Anders Ylander

Slottsskogsobservatoriet räddas kvar

Efter flera år av diskussioner och nödlösningar är det klart. Slottsskogsobservatoriet är räddat och politikerna är överens om en långsiktig finansiering.
– Jag väntar med spänning på att se vad det här innebär i praktiken och hoppas att vi får vara med i dialogen, säger Katja Lindblom, föreståndare för Slottsskogsobservatoriet.

ANNONS
|

Katja Lindblom har varit föreståndare för observatoriet sedan 2014.

– Då var det ett riktigt jävla kaos, ekonomiskt, säger hon.

Och så har det fortsatt. 2019 tvingades föreningen Slottsskogsobservatoriets vänner att tigga ihop pengar för att kunna ordna ett 90-årsjubileum.

Slottsskogsobservatoriet har funnits sedan 1929. Staden var huvudman för anläggningen fram till 1999, då det gick över till Västra Götalandsregionen.

Ingen långsiktig finansiering

Katja Lindblom säger att problemen började 1994. Fram till dess låg verksamheten under Naturhistoriska museet, men sedan den ordningen ändrades har det inte funnits någon långsiktigt hållbar finansiering.

Från staden fanns ingen hjälp att få. Föreningen Slottsskogsobservatoriets vänner uppmanades att söka föreningsbidrag, men fick beskedet att de bara delades ut till föreningar som sysslar med kultur, idrott eller socialt arbete. Moment 22.

ANNONS

Men efter år av mer eller mindre tillfälliga nödlösningar – i första hand genom att staden köpt in visningar till grundskoleelever av föreningen – beslutade kommunfullmäktige för precis ett år sedan att det krävdes en långsiktig lösning.

Flyttas till stadsmiljönämnden

Nu är den på plats. Lösningen är att huvudmannaskapet flyttas till stadsmiljönämnden och att finansieringen bakas in i budgeten årligen.

– Det är en glädjens dag för alla oss som tycker extra mycket om naturvetenskap. Att vi i huvudsak i bred enighet tycker att det är något att förvalta framåt, så att fler barn får ta del av den här verksamheten, säger Martin Wannholt, gruppledare (D).

Katja Lindblom berättar att just Martin Wannholt varit en nyckelfigur för att få upp frågan på den politiska dagordningen. Efter att sökt kontakt med ansvariga politiker under ett par års tid var det till sist han som lyssnade och försökte hitta vägar framåt.

Men när fullmäktige till sist fick en lösning på plats var det i bred enighet. Bara Centerpartiet ville ha en helt annan ordning och föreslog att observatoriet istället ska överlåtas till en extern part.

Katja Lindblom ser positivt på en framtid där stadsmiljönämnden är huvudman.

– Definitivt. Jag hoppas att vi blir lite friare än vi varit under grundskoleförvaltningen. Det har begränsat möjligheterna att göra något för en bredare allmänhet, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Nytt hopp för Slottsskogsobservatoriet

LÄS MER:Slottskogsobservatoriet kan stänga för gott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS