Teri Svensson avvisar förbipasserande från det avspärrade området i Slottsskogen.
Teri Svensson avvisar förbipasserande från det avspärrade området i Slottsskogen.

Slottsskogen spärras av med stängsel

ANNONS
|

Det är full ruljans i Slottsskogen när hundratals funktionärer jobbar för att få färdigt festivalområdet. Mitt i kaoset står 18-åriga Teri Svensson i en gul väst. Hennes jobb är att avvisa förbipasserande från det avspärrade området. I två dagar står hon här under sammanlagt 26 långa, sega timmar. Som betalning får hon ett festivalpass. Det hade varit rätt kul ändå, om det inte var för alla som klagade.

–En del är riktigt sura för att de inte får komma igenom. Det är tråkigt att ta all skit. Det är inte direkt jag som bestämmer, säger hon.

Medan Teri Svensson berättar är det många som försöker smita förbi. En del blir irriterade när de stoppas. Vid nästan varje grindvakt står någon och argumenterar.

ANNONS

–Vi har en handikappad här, ska vi gå runt alltihop, frågar en man. Han får dispens och kan gena över det avspärrade området.

En annan som upprörs är Simon Larsson. Varje morgon tar han cykeln från Majorna till jobbet som doktorand på Sahlgrenska. Vanligtvis går färden genom Slottsskogen men i måndags tog det stopp.

–Det är dåligt att de lägger beslag på hela parken. För många göteborgare är det här deras trädgård.

Simon Larsson tycker att bristen på information är det värsta. Och att avspärrningarna pågår under så lång tid. Sedan i måndags har det varit tillåtet att gå och leda cyklar vissa bestämda vägar. Men i dag stängs hela området för allmänheten. Så kommer det att vara till efter helgen. Först då ska stängslet börja plockas ned.

–Det är ett väldigt stort intrång i det offentliga rummet för att 32 000 människor ska få gå på festival. Jag har biljett själv men nu är jag så irriterad att jag inte vet om jag använder den.

Parkchefen Per Åberg är nöjd med hur både logistik och information har fungerat inför festivalen. På Slottsskogens hemsida och anslagstavlor har göteborgarna förvarnats om att det ska stängas av. Ändå har han tagit emot flera klagomål på hur avspärrningarna skötts. Värst är joggarna som förlorat sina invanda löprundor.

ANNONS

–Jag förstår att en del blir irriterade men de flesta tycker nog ändå att det här är en kanongrej, säger Per Åberg.

Trots att en del blir sura, och trots att den innebär en hel del jobb, tycker Per Åberg att festivalen är värd allt slit. Hur mycket pengar Slottsskogen får i hyra är hemligt. Men det är tillräckligt.

–Vi hade aldrig gjort det om det inte var en ansenlig summa. Det är bra pengar.

ANNONS