Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Slog hål på tjuvarnas plan - hyllas av polisen

Med polisen i luren följde butikskontrollanten efter tjuvarna. Kort efter stoppades gärningsmännens bil vid Kallebäcksmotet - allt tack vare kontrollanten. Med sig hade de stöldgods värt 20 000 kronor. – Jag såg direkt att det här inte var några vanliga kunder, säger kontrollanten.

Under måndagskvällen greps två misstänkta butikstjuvar vid Kallebäcksmotet.

Vad gärningsmännen inte visste då var att de hade haft en butikskontrollant hack i häl hela vägen från Sisjön. 

Smyger runt 

Kontrollanten berättar för GP att han direkt såg att det inte var några vanliga kunder som befann sig inne på Biltema i Sisjön. 

– Jag har jobbat som kontrollant i många år och kan mitt yrke. Vi smyger runt i butiken och försöker smälta in som vanliga kunder. Jag såg att de stoppade på sig verktyg av betydande värden innanför sina specialsydda kläder, säger kontrollanten. 

Kontrollanten, som jobbar för företaget Västsvensk butikskontroll som bland annat anlitas av Biltema, vill inte uppge sitt namn i tidningen då det kan försvåra hans arbetsuppgifter i framtiden. 

Då värdet på godset som männen hade stoppat på sig var större än det normala beslöt han sig för att inte själv ingripa. 

– Av erfarenhet vet jag att det kan finnas mer stöldgods i deras bilar och följde efter dem i min civila bil samtidigt som jag kontaktade polisen. 

Tack vare honom kunde polisen drygt tio minuter senare gripa tjuvarna vid Kallebäcksmotet. 

– Det handlar inte om någon jakt utan vid sådana här tillfällen håller man sig på behörigt avstånd och lämnar deras position till polisen, säger kontrollanten. 

Hyllas av polisen 

I bilen hittade polisen stöldgods från Biltema som är värt omkring 10 000 kronor. Där fanns också stöldgods från Jula för omkring 7 000 samt andra varor värda cirka 3 000 kronor. 

– I och med att vi jobbar även för Jula kunde jag identifiera godset därifrån och jag har också tittat på övervakningsbilder, säger kontrollanten. 

Stefan Gustafsson är presstalesman vid polisen i region Väst. Han bekräftar att polisen grep två personer misstänkta för stöld vid Kallebäcksmotet under den sena måndagseftermiddagen. 

Gustafsson hyllar kontrollantens insats - framför allt sättet han agerade på. 

– Det är naturligtvis alldeles utmärkt att vi får veta vad personerna befinner sig. Det som är viktigt är att det inte blir frågan om någon biljakt, det vill vi inte att privatpersoner ägnar sig åt. Det här brukar skötas på ett bra sätt och görs det rätt är det en fantastik hjälp för oss, säger Gustafsson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.