Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En aktieägare ifrågasatte högljutt skolskjutskostnaderna. Svaret blev en flaska i huvudet från redovisningskonsulten.

Slagsmål på skolas bolagsstämma

På Vetenskapsskolans bolagsstämma uppstod slagsmål mellan deltagarna. En av ägarna blev slagen i huvudet med en glasflaska av skolans redovisningskonsult.

Friskolan drivs i ett aktiebolag ägt av tre män som under flera år varit djupt oeniga om hur skolan skall drivas. Det har resulterat i ett flertal polisanmälningar och en långdragen tvist i tingsrätten där en av ägarna står mot de två andra.

På fjolårets bolagsstämma, på ett advokatkontor i centrala Göteborg, övergick oenigheten i öppen strid och slutade med blodvite.

På stämman deltog en av aktieägarna medan de två som han ligger i konflikt med representerades av ombud. Ett av dessa ägarombud var skolans redovisningskonsult.

I polisutredningen ges en bild av en dramatisk bolagsstämma. När den pågått i omkring en timme ifrågasatte aktieägaren redovisningen av skolskjutskostnaderna. Konsulten svarade: Kan du inte läsa?

Därefter började männen skrika saker som: hund, idiot och håll käft åt varandra, innan de reste sig upp. Konsulten greppade en vattenflaska i glas och slog den i huvudet på aktieägaren. Flaskan splittrades, men det är omtvistat om det hände vid träffen mot huvudet eller när flaskan slog i bordet och golvet.

Efter slaget fick en advokat och ombudet för den tredje aktieägaren gå emellan och sära på slagskämparna.

Polis till bolagsstämman

Polis larmades till advokatkontoret liksom ambulanspersonal, som tog bort tre glasflisor ur aktieägarens panna. Han behövde dock inte uppsöka sjukhus.

Tingsrätten fann inget fog för konsultens påstående att han slagit aktieägaren i nödvärn, och dömde honom för misshandel. Straffet blev villkorlig dom och samhällstjänst.

Domen är överklagad till hovrätten där målet tas upp i slutet av denna månad.

x Läs mer om Vetenskapsskolan

I polisförhör säger ombudet för den tredje aktieägaren, skolans verkställande direktör Abdel-Nasser El-Nadi, att den långvariga konflikten mellan ägarna handlar om huruvida de skall ta ut vinst eller inte.

"De är bara dumma"

Han får också en fråga om det förekommit några hot mellan de båda som slogs, och svarar:

- Nej, de är inga brottslingar, de är bara dumma.

Samma dag som misshandeln skedde på advokatkontoret fälldes dock konsulten för bokföringsbrott och dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst. Brottet hade skett i hans bokföringsfirma. Domen har vunnit laga kraft.

GP har sökt Abdel-Nasser El-Nadi för en kommentar men inte lyckats nå honom.

FAKTA: Vetenskapsskolan i Göteborg

Friskolan Vetenskapsskolan har expanderat kraftigt sedan starten 2009 och har i dag 301 elever. 2010 var omsättningen tolv miljoner kronor. För 2013 redovisade skolan en omsättning på 25 miljoner kronor, och en vinst på tre miljoner kronor. Antalet anställda uppgick till 40.

Bokslutet var försett med revisorskommentar: "Betalning av skatter och/eller avgifter har ej skötts korrekt." För september i år har skolan fått 2 489 000 kronor utbetalt av kommunen för barnen i förskoleklass, grundskola och fritidshem. Det ger en skolpeng i år på strax under 30 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.