Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Slagen elevassistent avskedas: Det känns för djävligt

Azin Darvishad blev slagen av en elev under en lektion i hemkunskap och lyfte ut honom ur klassrummet. Nu avskedas han från Gamlestadsskolan. – Det känns för djävligt, säger han.

Texten börjar efter klippet

 

 

För första gången sedan Azin Darvishzad blev avstängd från sitt arbete som elevassistent i september är han tillbaka vid Gamlestadsskolan. Klockan är två på eftermiddagen och skoldagen är på väg mot sitt slut. Elever och kollegor som är på väg hem hejar och stannar upp när de ser honom: 

– Hur är det? Vad händer? När kommer du tillbaka?
– Jag kommer inte tillbaka, jag har blivit avskedad, så nu blir det Arbetsdomstolen, säger han.

LÄS MER: Azin kan förlora även om han vinner

Varken elever eller kollegor vet att skolan har valt att sparka honom.
– Vi har inte fått någon information alls om vad som händer, säger en kollega till honom.
Händelsen inträffade den 14 september i år under en hemkunskapslektion i en högstadieklass.
 
I lektionssalen fanns en lärare och ytterligare två elevassistenter som båda är personliga assistenter till den elev som Azin Darvishzad sedan lyfte ut. Azin Darvishzads uppdrag var att bistå samtliga elever i gruppen vid behov.

När det var dags att börja laga mat ville den aktuella eleven inte ta på sig förklädet. När Azin Darvishzad insisterade fick han ett slag mot vänster tinning. 

– Det låg sex knivar framme i lektionssalen och med tanke på den här elevens bakgrund, tänkte jag att jag måste få ut honom snabbt, både för att skydda honom, mig och de andra i klassrummet, säger Azin Darvishzad. 

Ute i korridoren, där händelseförloppet fångades på övervakningskamera, eskalerade konflikten, bland annat i samband med att eleven ville in i klassrummet igen. Azin Darvishzad fick ytterligare ett slag mot huvudet och en spark mot låret. 

Eleven har tidigare varit polisanmäld för våld mot skolpersonal och använde då ett tillhygge att slå med. I september polisanmäldes eleven av Azin Darvishzad och i polisförhör uppger elevens läkare att eleven har ett funktionshinder som innebär oförmåga att kontrollera ilska. Läkaren avrådde polisen från att ställa frågor till eleven med hänvisning till dennes funktionshinder och polisutredningen lades ner.

I polisutredningen finns inga vittnesuppgifter som beskriver att Azin Darvishzad skulle ha uppträtt aggressivt eller hotfullt. Enligt skolans internutredning ska det dock finnas en icke namngiven kollega som upplevde att han uppträdde mer aggressivt än motiverat när han avvisade eleven från klassrummet.
I rapporten saknas redogörelse för orsaken till att kollegan inte ingrep eller tillkallade andra kollegor för att, i så fall, lugna ner situationen.

Tog du i för mycket?
– Jag har tänkt mycket på detta. Jag tog i så mycket som krävdes för att få ut honom ur klassrummet och hindra honom från att gå in i klassrummet igen. Om det inte hade funnits knivar i lektionssalen hade detta aldrig hänt, säger han.

Elevens mamma har tidigare för GP uppgivit att hon är väl medveten om att hennes barn har funktionshinder som kan vara svåra att bemöta och hantera, men också att hennes barn uttryckt att denne känner sig illa till mods med Azin som person. Något hon framfört till rektor och teamledare men inte till Azin personligen. Vidare har eleven ställt frågor om det är dennes fel att Azin Darvishzad nu inte längre är på jobbet.

När GP i slutet av oktober berättade om händelsen väckte det kraftiga reaktioner, bland annat från människor verksamma i skolor och som kände igen svårigheten i situationen. 

En mamma som också har en elev med funktionshinder på Gamlestadsskolan hörde av sig med ett långt mejl där hon beskrev Azin som professionell, lugn och trygg. Så här skrev hon bland annat:

" När jag ibland hämtade min son så var han arg för att Azin hade hållit fast honom men när vi kom hem så satte vi oss ner och pratade där jag förklarade för min son varför Azin fick hålla fast honom och då förstod han och sa själv att det var ju bra så att han inte skadade någon. Min son har aldrig kommit hem och sagt att Azin är dum eller aggressiv. Trots att Azin inte är min sons assistent längre känner han en stor trygghet till Azin." 


Azin Darvishzad förklarar sitt agerande med att det fanns vassa föremål i lektionssalen och att eleven tidigare använt tillhyggen mot skolpersonal. Att det fanns köksknivar i lektionssalen när eleven blev våldsam saknar betydelse för skolans bedömning.

– Det är klart att det finns knivar på hemkunskapen, det finns det ju i en slöjdsal också om man är där. Att det finns knivar i salen gör inte att behovet av våld i en sådan här situation skulle öka. Man ska agera lågaffektivt, inte förvärra situationen och backa undan lite för att ge eleven viss utrymme, säger han.

Lite senare i intervjun säger rektorn så här:
– Jag tror inte att det var någon kniv där, jag kan ha missat det i och för sig. Jag förstod detta som att det handlade om ett förkläde, visst var det så? Det var ett förkläde, det var inte så farligt. Om eleven hade kastat sig efter en kniv eller tagit en kniv hade nödvärnsrätten kommit in, det kan vi vara överens om, men det här handlade om ett förkläde.

Shahrokh Revzai, ordförande i Oberoende fria fackföreningars centralorganisation, OFFC, kommer nu att ogiltigförklara uppsägningen med hänvisning till att den saknar saklig grund. Enligt uppgift från Azin Darvishzad stod eleven max en meter från en av köksknivarna när eleven slog till honom. Shahrokh Revzai gör en annan bedömning av situationen än rektorn.

– Om en elev hugger någon med en kniv utanför skolan eller om han gör det inne i en skola är samma sak, eleven gör sig skyldig till samma brott. Att rektorn inte inser allvaret i det faktumet att det fanns knivar i närheten av eleven är mycket märkligt, säger Shahrokh Revzai.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, anser att den generella bilden är att vuxna i skolan många gånger låter bli att ingripa i samband med konflikter för att undvika att hamna i sådana situationer som Azin Darvishzads. 

– Det finns en rädsla och risk för underlåtenhet bland skolans vuxna att ingripa och sätta gränser för att man inte kan vara säker på om man blir uppbackad av sin skolledare. Under lång tid har det också varit så att våldsincidenter inte polisanmäls av skolledningen för att det ger skolan dålig reklam, säger hon.

Läs också: Alltfler lärare anmäler våld i skolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.