Slöjdläraren kommenterade fjärdeklassarens bröst

Under #tystiklassen har hundratals elever och före detta elever berättat om upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp. Här är några av vittnesmålen.

ANNONS
|

“Första gången jag blev utsatt för sexuella trakasserier som jag själv minns var i mellanstadiet. Flertalet av killarna i klassen tog sig friheten att ta på min kropp, på mina bröst, min rumpa och min fitta. Jag var 10 år och min kropp var redan exponerad för män. Killarna var bara barn precis som jag, det var kanske inte de 10 åriga killarnas fel, men däremot var det vuxenvärlden som inte tog sitt ansvar och inte redogjorde vad som var okej och inte.

”han är bara kär i dig”

”det är bara för att du är så söt”

”ta det som en komplimang”

ANNONS

”det är väl kul att ha killarna efter sig?””

”Sista året på gymnasiet blev jag våldtagen av en lärare på min skola. Jag trodde han var min vän. Vi hade delat många djupa diskussioner och samtal. Jag ville så gärna skriva en bok om kvinnors utsatthet. Jag ville lyfta denna fråga. Han skulle hjälpa mig med boken. Han skulle hjälpa mig med trycket och med att samla material. Många klasskompisar kom till honom när de ville ha hjälp med ett arbete som rörde kvinnors rätt. Han var expert på ämnet. Det tog mig flera månader att orka berätta för någon. För att orka gå till skolan och se honom varje dag var jag tvungen att förtränga det som hänt. Frysa ut honom och undvika honom. Då gick han över till min bästa vän. Manipulativt tryckte han ner henne för att sedan vara den som fanns där, precis som med mig. Jag polisanmälde honom efter studenten. Jag blev kallad till förhör. Min förundersökning lades ner eftersom jag inte befann mig i en tillräckligt utsatt position då han inte betygsatte mig i något ämne.”

Läs mer: Elever har fått nog av övergrepp

“Jag gick i sexan och var bara vän med tjejer och inte med killarna för de gjorde mitt liv till ett helvete. Under dagarna brukade de ta på mig, oftast rumpan, när och hur de ville. Det kunde vara i kön till maten, när jag hämtade böcker ur skåpet eller bara när vi passerade varandra i korridoren. Jag kände mig så liten, så maktlös och så svag. Jag gick till lärarna men fick nonchalanta svar tillbaka. Det kunde ju ha varit av misstag, de skämtade nog bara och var jag säker på att jag inte hade misstolkat allt och överreagerat?”

ANNONS

“Jag går i åttan. Går ifrån en lektion på grund av ångest. När jag står vid mitt skåp och lägger in mina grejer tar två av killarna tag i varsin arm på mig och drar in mig på en toalett precis i närheten. Tre av killarna hänger med in på toaletten, en står utanför och håller vakt. Väl inne på toan sliter de av min tröja och drar ner mina byxor. En av killarna håller fast mig med mina armar bakom ryggen medan de andra två börjar ta på mig och kyssa mig på halsen, brösten och magen. En av killarna kör upp sina fingrar i mig. Jag var helt förstelnad, blundade och försökte koppla ifrån på något jävla sätt, vågade varken säga eller göra någonting. Efter ett tag börjar killen bakom mig (som håller fast mig) dra ner sina byxor och försöker stoppa in sin kuk i röven på mig. Jag skriker till och killarna blir oroliga att någon ska märka och drar därifrån…”

“När jag var två år berättade jag för min mamma att två bröder som gick hos samma dagmamma som mig dragit ner byxorna på mig mot min vilja för att titta och känna lite. Mamma tog då upp det med dagmamman och sen "hörde hon inget mer om det”"

ANNONS

Läs mer:Ungdomsmottagningarna beredda på ökat tryck i kölvattnet av #Metoo

“Jag har haft tre stycken träslöjdslärare under min skoltidoch alla har sagt eller gjort sexuella handlingar. Den första när jag gick i fyran. Han kommenterade att jag behöver en bysthållare nu när jag fått så fina flickbröst, annars kunde jag distrahera honom och mina klasskamrater när jag sågade. Den andra när jag gick i sjuan. Han tog alltid tag om ens höfter och gjorde juckrörelser till orden "Jag kommer, jag kommer" när man bad om hjälp. Den tredje när jag gick i nian. Han gned sitt kön mot ens bak när han stod bakom för att hjälpa.”

“Årskurs 1 i lågstadiet. Står bakom gymnastiksalen med tre äldre killar, de visar sina kön och säger att det är min tur. Jag säger nej, jag vill bara leka. De hotar med att säga till alla i skolan att jag är äcklig och att alla ska mobba mig. Jag blir rädd och visar mig motvilligt för dem, de viskar lite. Sedan ser jag två tjejer som settallt, de går och säger till läraren. Jag säger att jag sa nej men att de tvingade mig. Läraren säger "man får välja vad man vill göra, du gjorde det så du ville.”

ANNONS
ANNONS