Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Slåss för ökad trygghet på festival: "Handlar om att våga ta plats"

Sommar. Varma, ljusa kvällar, festivaler och parkhäng. Men när värmen stiger ökar även antalet anmälda sexuella trakasserier. Nu erbjuds självförsvarskurser med festivaltema.

– Jäklar vad bra, grymt jobbat!

Superlativen och peptalken haglar i den lilla föreningslokalen i Almedal. En grupp tjejer övar självförsvar med festivaltema med föreningen F.S.G, Feministiskt självförsvar Göteborg. På väggen hänger ett guldfärgat tygskynke med texten "våra liv, våra kroppar". Uppställda i en cirkel höjer tjejerna unisont armarna framför ansiktet, faller fram med ena benet i försvarsposition och skriker "Nej, nej!".

– Det handlar om att våga ta plats. Vi använder kroppen som vapen. Den är alltid med oss och den kan ingen ta ifrån oss, säger instruktören Lina-Mariah Abrahamsson.

Vill göra tjejer medvetna om sina rättigheter

Sedan några år tillbaka ingår feministiskt självförsvar i Göteborgs stadsbudget, vilket innebär att skolan ska erbjuda kurser till framför allt unga tjejer. Detta görs bland annat av föreningen F.S.G, som riktar sig till alla som identifierar och socialiserar sig som tjejer. Självförsvaret som lärs ut är både fysiskt, verbalt och mentalt. Målet är att göra tjejer och kvinnor medvetna om sina möjligheter och rättigheter att försvara sig, att sätta värde på sig själva och att ta tillbaka rätten till sina kroppar.

Instruktören Malin Wennergren säger att målsättningen för föreningen är att de inte ska behövas finnas kvar, men att det i nuläget finns ett stort behov.

– Vi ser ju hur samhället ser ut. De allra flesta kvinnor i dag har någon form av erfarenhet av att känna sig otrygg i offentlig miljö, saker som gör att man känner sig orolig när man rör sig ute eller att man begränsar sig själv, säger hon.

Kursdeltagaren Alma Lundgren håller med.

– Det känns ständigt relevant. Jag tror inte jag känner någon tjej som aldrig varit i en hotfull eller trängd situation, konstaterar hon.

"Lösningen är att de som trakasserar slutar med det"

Förra året kantades festivalsommaren av ett stort antal anmälda fall av överfall och trakasserier. Oron för sexuella ofredanden var stor. I år är det polisens nationella beredningsgrupp som ska skapa säkerhet på sommarens festivaler, vilket GP tidigare berättat om. Fler vakter, mer upplysta platser och avlägsnande av buskage ska ge besökarna en ökad säkerhet och trygghet.

Specialkursen på temat festival varvar teori och diskussioner med fysiska övningar. Deltagarna lär sig exempelvis hur man kan agera om någon tafsar på en eller trycker sig emot en i ett publikhav, eller om man ser att någon annan blir trakasserad. Först verbalt försvar – sedan fysiskt våld.

– Det vi gör löser ju inte grundproblemet. Lösningen är ju att de som trakasserar, tafsar och kränker slutar med det. Det vi lär ut är en metod för att man ska kunna känna sig tryggare och ha mer handlingsberedskap, säger Malin Wennergren.

Kunskapslucka kring rätten att sätta gränser

Lilian Paunovic Olsson måttar höger armbåge mot slagkudden i Lina-Mariah Abrahamssons famn. Med koncentrerad blick vinklar hon ut ena knäet. Ett steg åt sidan, en blick över axeln – och så en kraftfull, välplacerad armbåge i kudden.

Lilian Paunovic Olsson har velat prova på feministiskt självförsvar i flera år. Hon upplever att det finns en kunskapslucka kring rätten att sätta gränser; när och hur det är accepterat att säga nej eller ta till självförsvar.

– Det finns så mycket man inte vet hur man kan hantera. Det är väldigt lätt att bli reducerad till den jobbiga om man försöker säga nej eller göra något åt det. När jag var ung pratades det inte om mäns våld eller hur patriarkatet tar sig uttryck. I efterhand har jag ju förstått att man varit med om saker som inte varit okej, säger hon.

"Männen borde gå en kurs för att bete sig"

För den som blivit utsatt för någon form av kränkande beteende är det vanligt att känna skuld. Malin Wennergren menar att det är viktigt att vända på skuldfrågan och att träna på att lägga skulden där den ska vara. Till de som planerar att gå på någon av sommarens festivaler har hon en uppmaning.

– Till tjejerna är uppmaningen att ha roligt. Och till killarna – att bete sig.

Efter kursen är tjejerna nöjda och peppade, men också eftertänksamma.

– Det var jätteroligt. Men på nåt sätt är det synd att man ska behöva lära sig att försvara sig. Det är männen som borde gå i kurs för att bete sig i stället. Som det ser ut i dag läggs ansvaret på kvinnan, säger Vali Al Osachi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.