Slår larm om dåliga löner

ANNONS
|

I två olika skrivelser har analytikerna både på Östra sjukhuset och Sahlgrenska skrivit om låga löner och risken för brist i yrket bara om några år. Skrivelsen från Sahlgrenska är undertecknad av cirka 50 biomedicinska analytiker och i skrivelsen från Östra konstaterar analytikerna att många närmar sig pensionen och yrket blir svårrekryterat.

I skrivelsen från Sahlgrenska konstaterar personalen att lönerna efter 20 års arbete ligger på cirka 24000 kronor per månad trots universitetsutbildning i tre år och en låg yrkeserfarenhet för de flesta:

- Det är riktigt, säger Marita Tenggren vid Vårdförbundet. Det här är en mycket eftersatt grupp med låga löner trots lång yrkeserfarenhet. I SU:s redovisningar ser emellertid bilden bättre ut eftersom man där också redovisar att antal chefer inom specialiteten samtidigt som analytikerna och då hamnar medellönen högre. Det där ger ingen rättvisande bild av löneläget för den här gruppen som för övrigt också får göra ett stort antal analyser genom bristen på läkare. Det har heller aldrig varit några som helst problem med de analyser som gjorts av de biomedicinska analytikerna

ANNONS
ANNONS