Skyddsstoppet gäller en avdelning på Östra sjukhuset från och med klockan 13 på torsdagen.
Skyddsstoppet gäller en avdelning på Östra sjukhuset från och med klockan 13 på torsdagen. Bild: Robin Aron

Skyddsstopp på Östra hävt

Skyddstoppet som lades för en avdelning på Östra sjukhuset på torsdagseftermiddagen hävdes senare på kvällen, efter att Kommunal dragit tillbaka ordern. På avdelningen vårdas patienter i väntan på provsvar för covid-19 och facket anser att personalen inte har tillräckligt med skyddsutrustning.

ANNONS
|

På Östra sjukhusets avdelning 355 vårdas patienter med misstänkt covid-19 i väntan på att deras provsvar kommer. Sedan tidigare har Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska sjukhuset gått ut med riktlinjen att personal som arbetar med patienterna ska bära enbart visir eller skyddsglasögon i kombination med munskydd. Men på avdelningen finns inga skyddsglasögon att använda, enligt Christine Marttila, ordförande Kommunal SU Östra. Därför är personalens enda val att bära enbart visir.

LÄS MER:Direktören om att jobba utan munskydd: "Förstår personalens oro"

– Vi anser att det är en fara för medarbetare att arbeta i patientnära miljö med risk för stänk, eftersom de ska arbeta utan munskydd. Det vi vill ha är ju skyddsmask under visiret, säger Christine Marttila.

ANNONS

Skyddsstoppet gällde vissa arbetsmoment som Kommunal anser är särskilt riskfyllda.

"Visir skyddar bara framifrån"

– Det gäller de som är en meter eller närmare patienten. Det är ju nästan bara sånt jobb som undersköterskor gör när man hjälper till med hygien, tar prover, lägger om sår och såna saker, säger Christine Marttila och fortsätter:

LÄS MER:Flydde för sitt liv och fick hjälp av byn – nu ger Ahmad tillbaka

– Ett visir skyddar bara rakt framifrån. Vid dessa moment är man inte tillräckligt skyddad, patienten kan hosta nerifrån och man kan få stänk upp i sina slemhinnor. Coronaviruset är ju en klass 3 smitta så det är en av de allvarligaste. Vi vet redan idag att det finns sjukvårdspersonal i Italien som har dött i smittan.

Under torsdagskvällen satt Kommunal och Sahlgrenska i möte med Arbetsmiljöverket vilket resulterade i att skyddsstoppet hävdes.

LÄS MER:Volvo börjar tillverka sjukvårdsmaterial i lastbilsfabriken

– Det som inte riktigt hade framgått var att vi hade ett långt informationsmöte med personalen igår. Representanter från vårdhygien förklarade hur skyddsutrustningen ska användas och hur smittan sprids. Sedan har den informationen tydligen inte nått Kommunal. Efter att vi har kommunicerat och talat om vad vi har gjort så har skyddsstoppet dragits tillbaka och gäller inte längre, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska.

Menar du att personalen på avdelningen inte har något emot de nya riktlinjerna?

ANNONS

– Jag tror att de flesta blev mycket tryggare efter den genomgången vi hade i går eftermiddag. Med det får personalen svara på själva. Det finns säkert personer som tycker annorlunda, men vi följer samma riktlinjer på alla avdelningar.

"Får se vad personalen säger"

Per-Olof Hansson poängterar också att personalen inte alltid ska arbeta utan munskydd.

– I vissa moment när vi upplever att det är risk för stänk ska man även ha munskydd. Men man behöver inte ha det i allt arbete. Man får titta på olika arbetsmoment och vilken utrustning man behöver.

LÄS MER:Nya krispaketet ska hjälpa kommunerna under krisen

Christine Marttila delar inte Per-Olof Hanssons bild av informationsmötet på onsdagen. Enligt henne var fackets skyddsombud inte medbjuden på mötet. På fredagen ska Kommunal diskutera frågan med personalen på avdelningen.

– Vi har medlemmar som har hört av sig till oss efteråt och talat om att de absolut inte har varit nöjda. Vi får se imorgon vad personalen säger och hur de vill gå vidare. Det viktiga för oss är ju att de känner sig trygga.

Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

Tidigare i veckan uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer gällande personlig skyddsutrustning för vårdpersonal. Där skriver de bland annat följande:

"Vid arbetsmoment som innebär risk för kontakt med kroppsvätskor ska ögon, näsa och mun skyddas mot stänk. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) ska visir användas vid arbetsmoment som innebär risk för kontakt med kroppsvätskor. Om visir vid riskbedömning inte bedöms helt skydda mot stänk mot munnen kombineras det med munskydd."

Myndigheten skriver också i ett pressmeddelande att de nya rekommendationerna är generella och att varje verksamhet ska bedöma riskerna i den aktuella vårdsituationen tillsammans med personalen.

LÄS MER:Tegnell om coronabeskedet: Ett missförstånd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS