Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan klockan 09 på onsdagsmorgonen ligger ett skyddsstopp på Västtrafiks tågvärdar. De kommer inte att kolla några biljetter förrän skyddsstoppet är lyft. Bild: Anders Ylander
Sedan klockan 09 på onsdagsmorgonen ligger ett skyddsstopp på Västtrafiks tågvärdar. De kommer inte att kolla några biljetter förrän skyddsstoppet är lyft. Bild: Anders Ylander

Skyddsstopp för Västtrafiks tågvärdar

Ett omfattande skyddsstopp infördes under onsdagen för Västtrafiks tågvärdar och inga biljettkontroller genomfördes. Efter förhandlingar där Arbetsmiljöverket involverades hävdes skyddsstoppet senare på kvällen.
– Om de inte tycker att vi jobbar på tillräckligt fort finns alltid en möjlighet att lägga ett nytt stopp, men det är inte min uppfattning att det kommer göras, säger Helena Isaksson, affärschef på SJ Götalandståg.

På onsdagsmorgonen infördes ett så kallat skyddsstopp för Västtrafiks tågvärdar på pendeltågen i hela regionen, vilket innebar att tågvärdarna inte längre fick gå eller röra sig genom tåget utan skulle uppehålla sig i hytten längst bak, alternativt i hytten längst fram med lokföraren. Därmed kunde tågvärdarna heller inte kontrollera passagerarnas biljetter.

Riskfylld arbetsmiljö för tågvärdarna

Orsaken till att fackklubben Seko Västtågs skyddsombud nu har fattat det här beslutet är den riskanalys som gjordes 9 april med anledning av coronaviruset och covid-19.

Där framkom enligt Sekos skyddsombud ett antal "höga och allvarliga risker" som måste åtgärdas för att tågvärdarna ska kunna arbeta säkert ombord.

Det handlar bland annat om bra och säkra arbetsrutiner och att spärra vissa sittplatser på tågen för att på så sätt skapa ett större säkerhetsavstånd mellan tågvärdar och resenärer.

Enligt skyddsombudet hade inte tågvärdarnas arbetsgivare, SJ Götalandståg, åtgärdat dessa krav varför skyddsstoppet trädde i kraft under onsdagsmorgonen.

Skyddsstoppet upphävt efter förhandlingar

Under dagen har SJ Götalandståg, Seko Västtågs skyddsombud och Arbetsmiljöverket suttit i förhandlingar om skyddsstoppet, och vid 18-tiden kunde stoppet hävas efter att de kommit överens om åtgärder, säger Helena Isaksson, affärschef på SJ Götalandståg.

– Det handlar om att möjliggöra för tågvärden att hålla lagom distans, genom att skapa någon form av distanszon, säger hon.

">
Helena Isaksson, affärschef på SJ Götalandståg, säger att de är överens om en väg framåt för Västtågens personal. Bild: Pressbild
Helena Isaksson, affärschef på SJ Götalandståg, säger att de är överens om en väg framåt för Västtågens personal. Bild: Pressbild

Hon säger också att de förbättrar möjligheterna till att hålla god handhygien.

Varför behövde det gå så långt för att åtgärderna skulle komma på plats?

– Min bild är att vi var överens om många punkter, men inte om huruvida vi skulle ha avstängda platser ombord. Vi lyckades inte lösa den knuten själva.

LÄS MER: Västtrafik erbjuder att återlösa periodbiljetter

Förhandlingarna fortsätter

GP har sökt Seko Västtågs skyddsombud för en kommentar, men de hälsar via SMS att förhandlingarna fortsätter på torsdagen och att de väljer att inte kommentera förrän de är överens om ett fortsatt arbetssätt för tågvärdar.

Helena Isaksson på SJ Götalandståg menar dock att det nu mest handlar om att konkretisera åtgärderna och att de i stort är överens.

– Annars hade vi inte kunnat häva skyddsstoppet, men sedan behöver vi löpande följa upp hur det går. Om de inte tycker att vi jobbar på tillräckligt fort finns alltid en möjlighet att lägga ett nytt stopp, men det är inte min uppfattning att det kommer göras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.