Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Skulle ta till våld om det hände min katt"

Författaren och kattälskaren Stig Larsson vädjar till polisen att sätta in stora resurser för att stoppa kattmördaren i Högsbo. – Det är viktigt att fånga in sådana här personer så fort som möjligt.

I söndags hittades en sexårig katt av rasen Maine coon död på Riksdalersgatan i Högsbo. Katten blev det sjätte offret på lika många veckor. GP pratade med den förtvivlade ägaren, en äldre dam boende i Skytteskogen i närheten av Slottsskogen.

- Min katt höll sig alltid här i området. Därför har jag inte tvekat att släppa ut henne, sa hon.

Författaren Stig Larsson är en sann kattälskare. När hans katt Esset försvann 2003 följde kvällstidningarna Stig Larsson på nära håll när han letande efter och återförenades med Esset. När Stig Larsson får höra om kattmorden i Göteborg reagerar hann direkt.

– Det här är väldigt upprörande. För de drabbade är det naturligtvis hemskt, säger han.

Han tycker polisen måste göra allt de kan för att gripa kattmördaren.

– Människor som plågar djur tar man ofta för lättvindigt på. All statistik visar på att de som gör sådant här är mycket störda och kan senare ge sig på människor. Därför är det viktigt att lägga in mer resurser än vad som kan verka nödvändigt till en början.

Polisen själva säger att ett stort antal poliser är inkopplade och att de har goda förhoppningar om att lösa fallet. Men än så länge lyser genombrottet med sin frånvaro.

Polisen har blivit nerringda av ledsna, arga och förtvivlade människor berättar han. Många är arga för att polisen ännu inte har löst fallet.

- De är oerhört ledsna. Det är en kär vän för många personer. Det är också därför vi vinnlägger oss om att klara upp de här brotten, säger Stefan Olsson.

En 34-åring var misstänkt under några dagar under påskhelgen, men misstankarna mot honom har nu helt avskrivits.

- Vi är beroende av allmänhetens hjälp för att lösa det här, säger Stefan Olsson, säger ansvarige kommissarien på kriminaljouren i Göteborg.

Bandet mellan en katt och en människa kan vara väldigt starkt, enligt Stig Larsson.

– Jag har inga barn så min katt är som ett barn för mig. Vi människor vill ge kärlek och om det är en hund, katt eller människa kanske inte spelar så stor roll, säger han.

Esset dog 2009 och nu har Stig Larsson skaffat en ny katt, Cecil, som ligger i hans knä under telefonintervjun med GP. Författare säger att han inte vågar släppa ut Cecil ensam från lägenheten på Lilla Essingen i Stockholm. Tanken på bilarna som susar förbi skrämmer honom.

– Det skulle vara helt förfärligt om det hände något med min katt. Jag vet inte vad jag skulle göra, förmodligen skulle jag ta till våld, säger Stig Larsson.

Precis som Esset är Cecil kolsvart, fast ögonen är ljusbruna till skillnad från Essets som var gröna. Enligt Stig Larsson var Esset busig och en mycket skicklig jägare som utan problem kunde ta sig upp till högtalarna, tre meter upp i lägenheten. Cecil tar livet mer med jämnmod.

– Han är inte lika bra på att hoppa högt. Men jag tränar honom inför att jag åker till Norrland i sommar. Jag tänkte att han skulle få jaga småfåglar då, men det är inte så lätt om man inte kan hoppa, säger Stig Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.