Skulle protestera mot Ebba Busch – fördes bort av polis

När Ebba Bush höll tal i Nordstan på onsdagen ville en kvinna utföra en satirisk protestaktion med skylt och mask. Men några sekunder in i talet fördes hon bort av polisen som även raderade filmklipp av händelsen.
– Jag känner mig begränsad i min yttrandefrihet, säger hon.

ANNONS
|

Vid lunchtid på onsdagen var KD-ledaren Ebba Busch på besök i Göteborg och höll tal i Nordstan.

När partiledaren klev upp på scenen ställde sig en ung kvinna på en pall med en Ebba-Busch-mask framför ansiktet samtidigt som hon höll upp en skylt med med orden: "EBBA BUSCH FAKE IT TILL YOU MAKE IT” och en bild på henne själv i en satirisk kostym.

Men hennes protestaktion blev kortvarig. Sekunder efter att hon hade ställt sig på pallen rycker en polis i hennes arm, vilket även SVT Nyheter Väst skrivit om.

– Jag sa ”släpp mig, du har inte rätt att ta i mig.” Sen kom fler poliser och de drar ut mig från folkmassan och in på ett avskilt område, säger kvinnan.

ANNONS

När hon frågade varför hon togs åt sidan fick hon enligt henne inget tydligt svar.

– De sa att jag hade kunnat störa genom att skrika eller liknande, och jag hade en pall som de menade kunde användas för att störa Ebba, men det var inte min intention, det var tänkt som en tyst protest.

Händelsen hade filmats av hennes vän, men enligt kvinnan konfronterades vännen också av polisen – som tog hennes mobil och raderade filmmaterialet.

– Det övertrampet förvånar mig mest, säger hon.

”De vänder kappan efter vinden”

Kvinnan kallar sin karaktär Ebba Busch puss och förklarar att protestaktionen bottnar i konstprojekt som ifrågasätter Busch som KD:s partiledare, hennes retorik och partiets värderingar och ståndpunkter, framförallt i samband med hbtqi-frågor.

– De vänder kappan efter vinden för att få väljare. Exempelvis går Ebba i Prideparaden och säger att alla ska få älska vem de vill, men vad betyder det egentligen? Det är bara ord. Därav ”fake it till you make it”.

Polisen har ännu inte gått ut med sin version av händelsen. Till SVT Väst säger polischef Anders Börjesson, tillförordnad chef för polisen i Storgöteborg.

– Jag kan inte kommentera den enskilda händelsen men det jag alltid rekommenderar om någon anser att det finns tveksamheter i ett ingripande är att anmäla det och sedan får det prövas.

ANNONS

LÄS MER:Busch: Jag vill sparka alla regionpolitiker

LÄS MER:Busch (KD): Inför en slöseribroms för kommunerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS