Skulder och högre hyror slår hårt mot Göteborgs pensionärer

I Sverige finns 245 000 pensionärer med låga inkomster, så kallade fattigpensionärer. Många bor i Göteborg och nu varnar Stadsmissionen för att många av dem får sämre ekonomi, bland annat på grund av skulder och allt högre hyror.

ANNONS
|

När Sankt Johanneskyrkan slår upp dörrarna halv tio på morgonen ställer sig en del i kön där Stadsmissionens personal delar ut bröd och andra köper frukost i kyrkans café. Den är rejäl med bland annat yoghurt, kaffe och smörgås och kostar tio kronor.

– För mig är det bra att kunna äta billigt när jag har en dålig pension, säger Bo som satt sig ner vid ett av borden för att äta frukost med några vänner.

Snacket kring borden lockar minst lika mycket som de bra matpriserna.

– Det blir en träffpunkt. Man sitter hemma tillräckligt mycket när man inte jobbar.

ANNONS

LÄS MER:Fattigpensionärer kan tvingas lämna sina hem

Bo är 75 år och pensionerade sig för fem år sedan. Innan dess arbetade han som rörläggare i både Sverige och Norge. Han trodde att han skulle få pension även från grannlandet, men i stället fick han veta att han hade arbetat för korta perioder för Norge. I dag har han en inkomst på drygt 12 000 kronor i månaden och han är glad över att han arbetade ända tills han var 70 år.

– Det gjorde gott till pensionen bara det, annars hade den varit ännu sämre, säger han.

Dyrt att bo i storstad

Stadsmissionen har öppet varje dag i Sankt Johanneskyrkan för social verksamhet, kafé och restaurang. Det kommer många äldre och organisationen har märkt att situationen för vissa av dem försämrats.

– Under lång tid har vi sett att en målgrupp kommit till oss som består av äldrepensionärer, men det vi framför allt ser nu är att deras utsatthet har blivit större, säger Åsa Vilu, biträdande socialchef på Stadsmissionen i Göteborg, och fortsätter:

– Dels är det dyrt att bo i en storstad. Pensionen har inte hängt med i vad det kostar att ha en hyreslägenhet. I övrigt har botten blivit tak i stödet från det offentliga. Förut fanns det utrymme att gå in med lite extra stöd. Det finns inte i dag.

ANNONS

LÄS MER:Sorgetåg mot höjda hyror i Annedal

Bosse har tagit sig en kopp kaffe i Johanneskyrkan och pratar med Katinka Randin, präst och ansvarig för verksamheten, om pensionspengarna. Han pensionerade sig förra året och i våras fick han en del pengar tillbaka på skatten som han sparade. Men de kommer inte räcka för evigt.

– Det är ju jobbigt. Jag behöver inte vända på varenda krona, men jag känner att det blir mindre pengar, säger han.

Bosse får 11 500 kronor i månaden. Det gör att han hamnar under gränsen för vad Pensionsmyndigheten kallar för relativ låg ekonomisk standard, då man efter bidrag och skatter får 12 100 kronor eller mindre per månad att leva på.

245 000 pensionärer har låg inkomst

2017 låg 245 000 personer 65 år och äldre under gränsen för relativ låg ekonomisk standard, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten. Gruppen utgör omkring 12 procent av Sveriges pensionärer och kallas ibland fattigpensionärer.

I Göteborg hamnade runt 20 procent av kommunens pensionärer under denna gräns. Enligt Pensionsmyndigheten är huvudorsaken en kombination av låga inkomstgrundade pensioner och låga boendekostnader, då en låg hyra ofta ger lägre eller inget alls i bostadstillägg.

LÄS MER:Britt-Marie nöjd med pensionsbeskedet

Personalen vid Stadsmissionen berättar även att de träffar pensionärer som har gamla skulder och måste betala en del av sin pensionsinkomst till Kronofogden. De ser även äldre personer som inte har ett bostadskontrakt, vilket gör att de inte kan söka bostadstillägg utan själva måste stå för hyran.

ANNONS

– Vi har människor som är fattiga trots att de har jobbat hela livet. Man tänker inte att livets sista dagar kan bli så, säger Åsa Vilu.

Äldre med låga inkomster

2017 låg 245 000 personer som var 65 år eller äldre under gränsen för relativ låg ekonomisk standard.

Det innebär en pension på 12 100 kronor eller mindre varje månad, efter bidrag och skatter.

Gruppen utgör omkring 12 procent av Sveriges pensionärer, och de ska inte ha blivit fler de senaste åren.

– Det har legat stabilt sedan 2007. Det var en lägre andel på 90-talet men nu har det legat omkring 12 procent, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

I Västra Götalands län finns det elva kommuner där 19-34 procent av pensionärerna anses ha låg ekonomisk standard. I Stockholms län finns två kommuner med lika höga siffror.

– Stockholm har lite rikare pensionärer eftersom de har haft högre inkomster, säger Ole Settergren.

Dals-Ed är en av kommunerna med högst andel äldre med låg ekonomisk standard i hela landet: uppemot 30 procent.

Källa: Pensionsmyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS