Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömmen av ensamkommande flyktingungdomar gör att trycket efter gode män är stort.

Skriande behov av gode män i Göteborg

Behovet av gode män är nu större än någonsin. Därför har överförmyndarförvaltningen mer än fördubblat utbildningsplatserna sedan i våras.

Det är framför allt den stora ökningen av ensamkommande flyktingbarn som har förändrat situationen dramatiskt.

– Det finns ett generellt behov som vi har kunnat hantera, men nu har behovet blivit väldigt mycket större, säger Gunnar Johnsson, förvaltningschef på överförmyndarförvaltningen.

I dagsläget har man i Göteborg lyckats att öka vårens 75 utbildningsplatser till 200.

– Det är visserligen inte vi som anordnar dessa utbildningar, men vi är delaktiga då vi har vissa baskrav på vad vi tycker ska ingå, säger Gunnar Johnsson.

Uppgiften att vara god man för ett ensamkommande flyktingbarn kan exempelvis handla om att hjälpa till med kontakter med myndigheter, skola och sjukvård. Och för att bli god man åt ett ensamkommande flyktingbarn i Göteborg måste du ha gått en utbildning godkänd av överförmyndarförvaltningen.

– Vi är måna om kvaliteten är god, säger Gunnar Johnsson.

De som anordnar dessa utbildningar är Folkuniversitetet, Medborgarskolan och Föreningen för ensamkommande barn i Västra Götaland.

– Vi tycker att de uppfyller de krav vi ställer, säger Gunnar Johnsson.

Men det behövs fler utbildningsplatser. Därför för överförmyndarförvaltningen diskussioner med fler aktörer.

– Förhoppningsvis kan vi starta fler utbildningar. Vi för diskussioner med föreningar och sammanslutningar om detta, säger Gunnar Johnsson. Problemet eller flaskhalsarna är att hitta kunniga föreläsare från alla de deltagande myndigheterna och organisationerna, förklarar han.

Några som är intresserade av att bidra är Karriär-Kraft, en organisation som arbetar med sociala frågor. De planerar en utbildning vid namn God man med hjärtat.

På Karriär-Kraft vill man i dagsläget inte uttala sig, men enligt ett pressmeddelande från Business Region Göteborg, som är med och finansierar utbildningen, är målet att utbilda 200 personer under en treårsperiod.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.