Skräpdykare rensade Sisjön

ANNONS
|

Regnet öste ner över badplatsen i Sisjön. Med lufttuber på ryggen och de flesta iklädda torrdräkter gav sig dykare från Flying divers ner i vattnet.

Dykarna har en maxtid på 60 minuter som de får vara under ytan. Men redan efter elva minuter kom tre dykare upp med en påse full med skräp. Det var plåtskrot, glasflaskor, platsförpackningar och en golfboll.

- Det var så mycket att vi fick komma upp och tömma. Jag kommer nog aldrig bada här mer, säger dykaren Kristian Carlsson.

Skräpet hittade de precis utanför där badbryggorna ligger sommartid.

Det är stiftelsen AWARE, en stiftelse bildad av miljömedvetna dykare, som har startat projektet International Cleanup Day. Syftet är att förhindra spridningen av det marina skräpet.

ANNONS

- I Sverige är vi lyckligt lottade för miljöarbetet är utbrett. Men ändå finns det mycket skräp i våra vatten, värst är det i centrum och i gästhamnarna. Många har mentaliteten "syns det inte, så finns det inte", säger Tomas Jaktling, utbildningsansvarig på Flying divers, som idag håller koll uppe på land.

På AWARE:s webbplats står det att ungefär 15 000 dykare i mer än 100 länder kommer att dokumentera de saker man hittat under vattenytan i dag.

ANNONS