Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Skräll i Moderaternas provval

Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård blev tvåa i provvalet. Hampus Magnusson, i dag biträdande kommunalråd, knep en förstaplats med fyra rösters marginal.

På tisdagförmiddagen presenterades resultatet av Moderaternas provval. Det är ett steg i processen mot att fastställa vilka personer som ska stå på listorna till valet i september 2014.

Den största överraskningen var att Jonas Ransgård, gruppledare för M och kommunstyrelsens vice ordförande, inte vann provvalet. Med fyra rösters övervikt gick förstaplatsen i stället till Hampus Magnusson som är biträdande kommunalråd och en relativ nykomling i sammanhanget.

- Det är bra att alla i den sittande kommunstyrelsegruppen gjorde bra ifrån sig i provvalet. Fyra rösters skillnad mellan mig och Hampus Magnusson är lite inom felmarginalen, säger Jonas Ransgård.

- Det viktigaste nu är att hålla samman partigruppen och tillsammans med övriga allianspartier bryta 20 år av S-styre i Göteborg, fortsätter Ransgård.

Hampus Magnusson är glad över stödet från partikamraterna.

- Jag är självklart glad och ödmjuk att jag fått så stort stöd, både av medlemmarna och allmänheten. Det ger en vink att jag har drivit rätt frågor och förhoppningsvis gjort det bra, säger han.

Men det viktigaste är inte att vinna röster internt, tycker Magnusson:

- Det som räknas är att vi i mitt parti tillsammans jobbar för att få så många röster som möjligt i valet 2014.

Riksdagsledamoten Cecilia Magnusson som också kandiderar kommunalt kom på en fjärde plats i provvalet.

Även de övriga tre kommunalråden placerade sig högt i provvalet bland medlemmarna. Martin Wannholt blev trea, Kristina Tharing sjua och Maria Rydén åtta.

I provvalet till riksdagslistan blev Lars Hjälmered toppnamn med god marginal framför Cecilia Magnusson. Båda sitter i dag i riksdagen.

Lars Hjälmered var nöjd med resultatet.

- Jag känner mig glad och hedrad, säger han.

I provvalet till regionlistan vann Johnny Magnusson, som i dag är gruppledare för de Moderata ledamöterna.

Provvalet är rådgivande och i år var det öppet även för allmänheten. Innan listorna fastställs den 16 november kommer valkommittén att väga in intervjuer med kandidaterna och resultat från tidigare uppdrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.