Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen spärrade av brottsplatsen efter att skott avlossats i Hisings Backa under torsdagskvällen. Tomhylsor hittades och en man i 20-årsåldern fördes skottskadad till sjukhus. Bild: Anders Ylander

Skottlossningen på Hisingen: ”Det finns kopplingar till gängkonflikterna”

En man i 20-årsåldern blev allvarligt skadad efter en skottlossning på Hisings Backa under torsdagskvällen. Händelsen utreds som försök till mord och efter en intensiv jakt arbetar polisen nu vidare med flera intressanta spår.

Det var strax efter klockan sju på torsdagskvällen som polis larmades till Akkas gata i Hisings Backa efter att flera vittnen hört skott avlossas. Flera personer ska sedan ha lämnat platsen i en bil. Polisen satte upp vägspärrar och sökte även av området med helikopter.

– Vi jobbar på för fullt. Vi har flera fordon som är intressanta som vi nu kollar upp, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

En av bilarna som de tittar närmare på brann i Frihamnen bara en kvart efter att skotten avlossats. Under gårdagen skulle vittnen höras för att utreda om den kunde ha en koppling till skottlossningen.

– Det har vi ingen bekräftelse på än, den var ju helt utbränd. Den är med i bilden men vi låser oss inte vid den. Vi har fått tips om många andra bilar som vi också kommer att följa upp, säger Peter Adlersson.

En kort stund efter skottlossningen larmades SOS om en bilbrand i Frihamnen. Bild: Läsarbild
En kort stund efter skottlossningen larmades SOS om en bilbrand i Frihamnen. Bild: Läsarbild

LÄS MER: Skottlossning i Göteborg – en allvarligt skadad

Höll förhör med skottskadade 20-åringen

Händelsen utreds som försök till mord och under fredagsförmiddagen hade polisen ännu ingen misstänkt.

Förutom att polisen följer upp intressanta bilar har flera vittnen hörts och en omfattande dörrknackning genomförts. Det har gett en stor mängd information som nu ska sammanställas.

– Det kom fram en del intressanta spår igår, men jag kan inte gå närmare in på vad. Det är personer och bilar som kan vara intressanta, inte mer än så, säger Peter Adlersson.

Den skottskadade mannen i 20-årsåldern fördes till sjukhus och var allvarligt skadad men inte livshotande. Senare under kvällen var han talbar och utredarna kunde hålla inledande förhör.

– Vi kunde prata med mannen kort igår vilket är positivt. Vad som sagts i förhören där är inget som jag kan ta del av men informationen har inte lett fram till att någon är misstänkt, säger Peter Adlersson.

Polisens tekniker undersökte brottsplatsen och hittade flera fynd, bland annat tomhylsor som ska skickas på analys. Bild: Anders Ylander
Polisens tekniker undersökte brottsplatsen och hittade flera fynd, bland annat tomhylsor som ska skickas på analys. Bild: Anders Ylander

Sannolik koppling till gängkonflikter

Mannen är tidigare ostraffad men polisen kan bekräfta uppgifter om att det förekommer kopplingar mellan den skottskadade och gängkriminalitet.

– Det finns vissa kopplingar där ja, men mer kan jag inte säga i nuläget. Vi brukar inte prata om vilka gäng det handlar om när det pågår en utredning, säger Peter Adlersson.

Just nu tittar de på eventuella samband med tidigare skjutning i närområdet och att händelsen under torsdagskvällen grundar sig i gängkonflikterna i Göteborg ser Peter Adlersson som sannolikt.

– Ja, det ligger väl nära till hands. Vi hade en skjutning bara en vecka eller två sedan vid en bensinmack i Bäckebol så vi tittar naturligtvis på kopplingar mellan de händelserna. Det kan man nog tänka sig att det har med de här gängkonflikterna att göra, säger Peter Adlersson.

LÄS MER: Två anhållna efter skott vid bensinmack

Hög polisnärvaro ute i området

Efter skottlossningen utfördes en teknisk undersökning på platsen där flera fynd togs om hand. En analys av dessa är fortfarande att vänta och under fredagen meddelade polisen att en förundersökningsledare från grova brott kommer utses senare under dagen.

Avspärrningarna på brottsplatsen hävdes under den sena kvällen, men polisen hade en förhöjd närvaro under natten i trygghetsskapande syfte.

– Vi arbetar vidare med en hög närvaro ute i områdena, som vi brukar ha. Sedan är det informationsinhämtning och underrättelse som pågår, säger Peter Aldersson.

Han uppmanar de som sitter inne på iakttagelser både från händelsen och annat som kan vara av intresse att kontakta polisen.

– Då är man välkommen att höra av sig. Det kan vara något misstänkt man sett både på platsen, men också annat som man tror kan vara intressant, säger Peter Adlersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.