Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Skottlossning på Hisingen

De två männen som under onsdagen besköts i Brämaregården på Hisingen har släppts på fri fot. Männen misstänks själva för dråpförsök.
Polisens teori är att de efter skjutningen jagade ikapp den misstänkte skytten och körde på honom med sin bil.
– Den misstänkte skytten är fortsatt under begreppet gripen, säger polisens presstalesman Tommy Nyman.

Larmet om skottlossningen på Hisingen kom till polisen 12.37 på onsdagen.

En stund senare hade polisen en klarare bild av händelseförloppet som till en början beskrevs som kaotiskt.

– Det rör sig om två män som blivit beskjutna av en tredje man, alltså skytten utanför en bostad. Ingen av de beskjutna blev träffad av skotten. Sedan flyr skytten i en stulen bil från platsen, och de två målsägandena hoppar in i sin bil och förföljer skytten. När skytten sedan parkerar bilen i en närliggande gångtunnel så har de två beskjutna männen hunnit ikapp och kör alltså in i skytten, berättade Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst.

Den misstänkte skytten ska efter skjutningen ha kastat ut sitt vapen genom fönstret på sin bil medan han jagades av de två andra männen.

I höjd med Backaplan ska mannen ha lämnat sin bil och sedan blivit påkörd av männen som han tidigare misstänks ha försökt att mörda.

Misstänkta för dråpförsök släppta av polisen

Mannen som misstänks vara skytten greps vid platsen och är i nuläget misstänkt för mordförsök, framkallade av fara för annan, vapenbrott och tillgripande av fortskaffningsmedel.

De två männen som besköts greps även de vid platsen misstänkta för dråpförsök. Vid 19.30-tiden försattes de på fri fot av åklagaren som leder utredningen.

– Misstankarna mot dem kvarstår, men de är försatta på fri fot, bekräftar Tommy Nyman vid polisen.

Enligt ett vittne var över tio polisbilar och två ambulanser på platsen där den misstänkte skytten blev påkörd. . Bild: Läsarbild
Enligt ett vittne var över tio polisbilar och två ambulanser på platsen där den misstänkte skytten blev påkörd. . Bild: Läsarbild

Massivt polispådrag

Enligt ett vittne var över tio polisbilar och två ambulanser på platsen där de två männen misstänkts ha kört på den misstänkte skytten.

– Jag stod på vagnen vid Hjalmar Brantingsplatsen och blev tillsagd att hoppa av på grund av en pågående polisinsats. De ropade ut i högtalarna att vi fick kliva av, berättar vittnet.

Ett annat vittne passerade platsen strax efter händelsen.

– Jag såg en bil som verkar ha blivit skjuten i framrutan. Det såg ut som att den hade ett skotthål på mitten, närmare passagerarsidan, av bilen.

Enligt Västtrafiks hemsida stannade inga vagnar på Hjalmar Brantingsplatsen under en period efter händelsen.

Männen som misstänks ha kört på den misstänkte skytten är enligt uppgifter till GP i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern. Den misstänkte skytten ska vara i 30-årsåldern.

– De är välkända av oss alla tre, säger Tommy Nyman, presstalesman vid polisen i region Väst.

I området där skottlossningen inträffade har det hänt flera uppmärksammade brott som tros ha koppling den gängkriminella miljön i Göteborg.

– Vi tittar rutinmässigt på tidigare händelser och om det kan finns samband, säger Tommy Nyman.

Husrannsakningar genomförs

Enligt tidiga uppgifter till polisen kan det ha suttit ytterligare en person i den stulna bilen som den misstänkte skytten färdades i. Senare under onsdagseftermiddagen tonade Nyman ner uppgifterna om att en fjärde person kan vara inblandad.

– Enligt de analyser som gjorts under dagen så pekar det mesta på att de är tre personer som är inblandade i det här, säger presstalesmannen.

Den misstänkte skytten kördes efter att han greps till sjukhus med ett befarat benbrott som polisen tror att han ådrog sig i samband med att han blev påkörd. Vid 20-tiden hade han fortfarande inte hörts av polis.

– Han är fortfarande under begreppet gripen och vi har fått i uppdrag av åklagaren att hålla ett inledande förhör med honom så fort det är möjligt, berättar Tommy Nyman vid 20-tiden på onsdagskvällen.

Förutom vapnet som anträffats har polisen efter händelsen tagit två bilar i beslag.

– Det rör sig om bilen som den misstänkte skytten körde och bilen som han blev påkörd av, säger Tommy Nyman.

Under onsdagseftermiddagen genomförde polisen en rad husrannsakningar på adresser med kopplingar till de inblandade.

Polisen kommer även fortsatt att knacka dörr i området där skottlossningen ägde rum för att samla in fler vittnesuppgifter om skottdramat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.