Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skottlossning i Göteborg – en allvarligt skadad

En man i 20-årsåldern vårdas för allvarliga skador efter en skottlossning i Hisings Backa under torsdagen.
Enligt vittnesuppgifter avlossades flera skott och under kvällen pågick en intensivjakt efter misstänkta gärningsmän.
– Det finns uppgifter om att några personer ska ha försvunnit i en bil, säger Peter Adlersson, vid polisen.

Samtalen om skottlossningen började ringas in till polisen vid 18.50-tiden på torsdagskvällen. Skotten avlossades i anslutning till ett bostadsområde där flera innergårdar spärrades av samt en parkeringsplats utanför en tobaksbutik.

Polisen har också fått uppgifter om att en bil ska ha försvunnit från platsen i samband med att det hördes smällar.

– Det finns uppgifter om att några personer ska ha försvunnit i en bil och vi kontrollerar väldigt många fordon, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen.

En skadad person

I området runt Akkas gata anträffade polisen senare en skadad man i 20-årsåldern och tomhylsor. Mannens skadeläge bedömdes under torsdagskvällen som allvarligt, men ej livshotande.

Enligt vittnen till händelsen ska den skottskadade mannen ha befunnit sig vid platsen tillsammans med flera andra personer.

Den skadade är enligt GP:s uppgifter ostraffad sedan tidigare. Enligt poliskällor ska han dock röra sig i sfären runt det kriminella nätverket Backagänget. Det är en gruppering som anses styra stora delar av narkotikahandeln i området.

Vägspärrar runt om på Hisingen

Polisen satte efter skottlossningen upp vägspärrar på flera platser runt om på Hisingen.

– Vi jobbar på bred front med att samla in information. Vi har tagit position på många ställen runt om i stan och kontrollerar både bilar och personer. Det gäller både vägspärrar och dörrknackning, berättade polisens presstalesperson Peter Adlersson under torsdagskvällen.

Omkring 15 minuter efter de första larmen om skottlossningen inkom ett larm till SOS Alarm om att en bil brann i Frihamnen, där det sedan pågick en polisinsats.

Vid 19.07 larmades polisen om bilbranden i Frihamnen. Bild: Läsarbild
Vid 19.07 larmades polisen om bilbranden i Frihamnen. Bild: Läsarbild

Polisen utreder nu om skottlossningen och bilbranden kan ha ett samband.

– Den händelsen är i högsta grad med i ärendet och vi kommer ju att prata med vittnen och undersöka om det kan vara den bilen som har setts i samband med skottlossningen, men i nuläget vet vi inte om det är så, säger Peter Adlersson.

Fynd markerades ut

Omkring 200 meter från parkeringsplatsen där polisen markerat ut fynd med plastkoppar finns flera andra markeringar på en gräsmatta mellan två hyreshus, men enligt polisen finns det i nuläget inga uppgifter om att det skulle förekommit skottlossningar på flera ställen.

– Jag vet bara att det har avlossats skott, var och hur det har gått till har jag inga uppgifter om just nu, säger Adlersson.

Ett hundratal meter från platsen där skottlossningen misstänks ha ägt rum har polisen gjort ytterligare avspärrningar och markerat för fynd. Bild: Anders Abrahamsson
Ett hundratal meter från platsen där skottlossningen misstänks ha ägt rum har polisen gjort ytterligare avspärrningar och markerat för fynd. Bild: Anders Abrahamsson

Lät som automatvapen

Under torsdagskvällen cirkulerade polisens helikopter i området och GP talade med flera personer som blev vittnen till delar av händelseförloppet.

En person som bor i närheten av skottlossningen berättar att han först hörde vad som lät som ett automatvapen.

– Kort därefter hördes också pistolskott. Sedan kom en man springandes mellan husen och stannade kort och kollade åt olika håll och såg rädd ut innan han sprang vidare. Jag förstod direkt vad det handlade om så jag stängde balkongdörren och sprang in, säger en boende i området.

Polisen letade spår med hundpatruller på platsen där skottlossningen ägt rum. Bild: Anders Ylander
Polisen letade spår med hundpatruller på platsen där skottlossningen ägt rum. Bild: Anders Ylander

Försök till mord

Händelsen rubriceras som försök till mord och under torsdagskvällen genomförde polisens tekniker en brottsplatsundersökning i området samtidigt som andra poliser knackade dörr i jakt på mer information.

Polisens tekniker började arbeta på platsen under kvällen. Bild: Anders Ylander
Polisens tekniker började arbeta på platsen under kvällen. Bild: Anders Ylander

Sköts nyligen i området

Torsdagens skottlossningen inträffade i närheten av den plats där det inträffade en skottlossning så sent som den 12 augusti då flera personer misstänks ha avlossat skott mot personer utanför en bensinstation i Hisings Backa.

Dagarna efter skottlossningen greps två personer i de äldre tonåren misstänkta för försök till mord. En brottsmisstanke som de senare häktades på sannolika skäl misstänkta för.

Ser polisen någon koppling till förra skottlossningen i området eller explosionen i Majorna igår?

– Det är för tidigt att säga. Den här explosionen i Majorna har vi inga motiv till i nuläget, därför har vi svårt att koppla ihop händelserna. Angående skottlossningen i Bäckebol är det någonting som man får kolla på, säger Peter Adlersson.

På fredagsmorgonen var fortfarande ingen person gripen eller misstänkt för inblandning i skottlossningen.

LÄS MER: En anhållen misstänkt för mordförsök

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.