Skolverket positiva till friskolor

ANNONS
|

För att få starta ett nytt program eller ett fristående gymnasium krävs ett godkännande från Skolverket. Skolan ska leva upp till olika kriterier, bland annat när det gäller personal, ekonomi, elevunderlag och lokaler. När det gäller yrkesutbildningar ska det också finnas möjligheter för eleverna att få APU, arbetsplatsförlagd utbildning.

- Men om ansökan håller måttet i övrigt är det är inte avgörande. Arbetsmarknaden är inte statiskt, det går inte säga hur den ser ut om tre eller tio år, säger Mahyareh Kamali, undervisningsråd.

Den fristående skolans verksamheten får inte heller ha negativa effekter för de skolor som drivs av kommunen. Därför får alla berörda kommuner yttra sig om ansökan. De senaste åren har utbildningsnämnden i Göteborg sagt ja till nästan alla ansökningar från fristående gymnasieskolor. Frisörprogrammet på Kitas gymnasium är ett exempel.

ANNONS

- I grunden är vi positiva till fristående skolor, huvudsaken är att kvaliteten på utbildningen är hög. Men vi är bara remissorgan, det är Skolverket som fattar beslutet. Jag förutsätter att de tar hänsyn till möjligheterna att göra praktik, det är en viktig del av utbildningen, säger Helene Odenjung (fp), vice ordförande i utbildningsnämnden.

ANNONS