Brunnsboskolans Rektor Lars Ljungberg har valt att kalla in vakter, som nu ska patrullera skolgården framöver. Bild: Jenny Ingermarsson
Brunnsboskolans Rektor Lars Ljungberg har valt att kalla in vakter, som nu ska patrullera skolgården framöver. Bild: Jenny Ingermarsson

Skoltoaletter sprängda - väktare kallas in

Elever på en skola i Göteborg misstänks för att under de senaste dagarna ha sprängt sönder två toaletter. Nu har Skolledningen kallat in ett vaktbolag som ska patrullera skolan.

ANNONS
|

– Vi har beslutat kalla in vakter. De skulle ha dykt upp i dag (tisdag) men de kom inte, varför vet jag inte, säger Lars Ljungberg, rektor för årskurserna 7-9 på Brunnsboskolan på Hisingen.

Han värjer sig inledningsvis mot att skolan varit utsatt för "sprängningar":

– Det låter som att det skulle ha använts handgranater men så är det inte. Det är någon slags smällare som använts, både inne i skolan och utanför.

Men en stund in i samtalet säger rektor:

– Två toaletter har sprängts så att porslinet gått sönder. De är obrukbara ochvi stänger av dem och byter ut dem.

ANNONS

Skolan har polisanmält

Enligt uppgifter till GP har smällare också skadat skåp och papperskorgar på skolan.

Lars Ljungberg uppger att Brunnsboskolan har polisanmält.

– Det är skadegörelse som vi tar på väldigt stort allvar, och gör allt vi kan för att stoppa. Det som hänt sprider oro bland eleverna och skapar en otrygghet på skolan, säger Ljungberg.

Han har haft semester under måndagen och tisdagen men ska vara tillbaka i tjänst under onsdagen.

– Vi har våra misstankar om vilka som ligger bakom detta, men vi vet inte säkert, säger rektor.

Han uppger att skolan "till och från" haft problem med elever som slängt smällare inomhus.

– Så var det under en period i våras, sen lugnade det ned sig igen under senvåren och var igång igen nu i oktober.

På onsdagen får Brunnsboskolan ett sedan länge inplanerat besök av polisen som ska göra klassrumsbesök.

Politikerna i SDN Norra Hisingen känner inte till de senaste dagarnas oroligheter på Brunnsboskolan.

Ordförande Patrick Gladh (S) säger att det var oro på Brunnsboskolan före sommaren. Det informerades han om, liksom om de åtgärder som skolan då vidtog.

De senaste dagarnas händelser känner han dock inte till.

"Inte normalt"

– Nej, jag har inte fått någon information. Det låter både allvarligt och som något jag bör känna till. Om det ska kallas in väktare på en skola, så ska presidiet informeras. Det är inte något som är normalt, säger Patrick Gladh, som lovar att informera sig om saken och återkomma till GP.

ANNONS

Gladh återkommer med beskedet att han till presidiemötet på tisdag i nästa vecka begärt en fullständig genomgång av situationen på Brunnsboskolan.

– Utifrån perspektiven om trygghet och studiero vill jag ha en redogörelse för vad skolledningen gjort och vad man planerar att göra. Sedan får vi bedöma om det räcker.

Patrick Gladh uppger att han på tisdag också vill ha uppgifter om varför informationsspridningen till stadsdelsnämnden inte fungerat.

– Det akuta nu är att få stopp på det beteendet som inte ska förekomma på en skola.

"Beklämmande och bedrövligt"

Ingela Ferneborg (M) är andre vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Har det varit oroligheter på skolan, och jag inte blivit informerad, då blir jag mycket irriterad. Invånarna i stadsdelen ska känna trygghet i att vi politiker har den informationen vi behöver.

Om GP:s uppgifter - att två toaletter sprängts sönder och att väktare kallats in för att patrullera skolan - säger Ferneborg:

– Beklämmande och bedrövligt. Det ska inte behövas väktare i skolan.

ANNONS