Sjukhus och vårdcentraler i beredskap – besök avbokade

Patientbesök på flera vårdcentraler påverkas till följd av tågurspårningen vid Sävenäs, samtidigt som Östra sjukhuset är redo att gå upp i stabsläge vid påverkan. Explosionsrisken bedöms vara hög och verksamheter i ett större område berörs. Bland annat behövde Torpaskolan evakuera fritidselever under morgonen och ställa in tisdagens undervisning helt.

ANNONS
|

Räddningsinsatsen blev på tisdagsmorgonen omfattande efter att tågvagnar med farligt gods spårat ur vid Sävenäs.

På fyra av Närhälsans vårdcentraler – Björkekärr, Gamlestan, Olskroken och Torpavallen – avbokades samtliga patientbesök fram till klockan 12.

– Jag har inga uppgifter om att de skickat hem personal eller evakuerat, utan personal finns på plats och har väl viss beredskap också, säger Björn Johansson, kommunikatör på Närhälsan.

Efter klockan 12 kunde tre av fyra vårdcentraler återgå till ordinarie verksamhet.

– Förutom Torpavallen vårdcentral, som ligger närmast olycksplatsen. Den kommer hålla stängt resten av dagen. Även Munkebäcks barnavårdcentral håller stängt, och är stängd resten av dagen.

ANNONS
Vårdcentralen i Björkekärr var en av Närhälsans verksamheter som påverkades efter tågurspårningen.
Vårdcentralen i Björkekärr var en av Närhälsans verksamheter som påverkades efter tågurspårningen. Bild: Anders Ylander

På de berörda vårdcentralerna blir patienter ombokade.

– Alla med inbokade besök blir uppringda.

Personalen på vårdcentralerna är förberedda på att hjälpa till vid behov.

– Det beror på vad som händer. Vi är redo att vara behjälpliga om det till exempel visar sig andningssvårigheter till följd av utsläpp, och redo för första bedömningar samt med visst läkemedel. Det är bra att vi har personal kvar i området också som kan användas och är i beredskap.

Östra sjukhuset inte påverkat

För Östra sjukhuset, som ligger drygt en kilometer från olycksplatsen, finns ingen påverkan i nuläget enligt Anna Liljenberg, pressekreterare på Västra Götalandsregionen. Från sjukvårdens håll följer man dock händelseutvecklingen.

– Sjukhusen i Göteborg är i beredskap, så att säga, för händelsen i sig.

Östra sjukhuset har beredskap för stabsläge vid eventuell påverkan, och har gått igenom de skyddsåtgärder som kan bli aktuella.

Beslut fattas löpande under dagen av myndigheterna om exempelvis hur riskområdet ska förändras, och om läget för sjukvården behöver ändras.

Inget beslut om skoldagen

F-9-skolan Torpaskolan, som ligger intill, evakuerades tidigt på morgonen efter beslut från räddningstjänsten. Den håller stängt hela tisdagen.

Torpaskolan fick evakueras tidigt på tisdagsmorgonen.
Torpaskolan fick evakueras tidigt på tisdagsmorgonen. Bild: Olof Ohlsson

När beslutet om evakuering fattades hade majoriteten av grundskoleeleverna ännu inte kommit till skolan.

– Det som hade börjat då var morgonfritids. Det var enstaka elever som evakuerades på morgonen när vi fick besked, säger Johan Rasmusson och fortsätter:

ANNONS

– Det var de yngsta som kommit, så de gick med personalen bort till en uppsamlingsplats, och därifrån har de blivit hämtade.

Peter Granfeldt, säkerhetssamordnare.
Peter Granfeldt, säkerhetssamordnare. Bild: Meli Petersson Ellafi

Stängd resten av dagen

Peter Granfeldt arbetar som säkerhetssamordnare vid grundskoleförvaltningen i Göteborg. Under tisdagsmorgonen var han på plats på Torpaskolan för att stötta upp personalen i att säkerställa säkerheten för eleverna.

– Vi ser till att alla föräldrar känner till evakueringen och att alla barn i de yngre åldrarna är omhändertagna, säger han.

Under morgonen har alla barn kunnat tas om hand men om det skulle finnas behov har de beredskap för det.

– Om något barn inte har någon närstående som kan vara hemma så ska grannskolorna kunna ta hand om dem, säger Peter Granfeldt.

Eftersom räddningstjänsten ännu inte vet när faran kan vara över har de tagit beslutet att stänga skolan resten av dagen.

Även förskolan Solgläntan, som ligger i området, fick evakuera byggnaden under den tidiga tisdagsmorgonen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS