Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kalvhagsskolan på Styrsö har cirka 130 elever från förskoleklass till årskurs 5.

Skolor i skärgården kan samlas på ett ställe

Kalvhagsskolan på Styrsö har haft problem med miljön inomhus i flera år. Det råder delade meningar om hur de ska åtgärdas.

– Vi brukar gå på lokalsekretariatets rekommendationer. Men här förordar vi ett annat alternativ och det är ovanligt, säger Bo Niklasson, sektorchef på stadsdelsförvaltningen i västra Göteborg.

Kalvhagsskolan på Styrsö är en F-5 -skola med cirka 130 elever. Skolan har sedan flera år tillbaka haft problem med miljön inomhus. I dag är eleverna till viss del evakuerade till paviljonger.

2014 fick Göteborgs kommuns lokalsekretariat i uppdrag att titta på möjligheterna att bygga en ny F-5 skola intill Styrsöskolan där elever i årskurserna 6 till 9 går. Förstudien visade att investeringskostnaden skulle bli högre än om man bygger nytt där Kalvhagsskolan ligger i dag.

Lokalsekretariatet föreslog därför att stora delar av Kalvhagsskolan rivs och att man på i princip samma ställe bygger nya lokaler för klassrum, grupprum, tillagningskök och matsal samt lokaler för administration på sammanlagt drygt 1 000 kvadratmeter. Kostnaden beräknades till cirka 55 miljoner.

När politikerna i stadsdelsnämnden i Västra Göteborg tidigare behandlade frågan återremitterades den. På tisdag kommer ärendet upp på bordet igen.

Enligt stadsdelsförvaltningen bör de då stå fast vid sitt ursprungliga förslag, att bygga intill Styrsöskolan.

Sektorchefen på stadsdelsförvaltningen ser flera fördelar:

– Det blir, ur vårt verksamhetsperspektiv, en mer resurseffektiv skola. Vi får exempelvis en samlad och mer tillgänglig elevhälsa för fler barn, lättare att möta kravet på lärarbehörighet och skaffa vikarier. Effektivitetsvinsterna ska ge mervärde för eleverna, säger sektorschefen Bo Niklasson.

– Med en samlad skola kommer eleverna på Kalvhagsskolan kunna vara kvar i befintliga lokaler tills den nya skolan är klar vilket gör att stadsdelen slipper kostnader för marketablering samt hyra av paviljonger, fortsätter han.

I onsdags kväll deltog bland andra sektorchefen i ett möte med boende på öarna.

Vilka reaktioner fick ni?

– Blandade. Några tycker inte alls om vårt förslag. De ser Kalvhagsskolan som den lilla skolan mitt i byn. De gillar det lilla formatet och menar, trots att det bara är knappt en kilometer mellan skolorna, att en etablering vid Styrsö skola ger ett sämre läge.

– Andra som bor nära Styrsö skola tycker det är ett bra förslag.

– Sen fanns det boende som ser de fördelar vi ser.

Oavsett hur det går på tisdag - när har Styrsö en ny F-5 skola?

– Det kan jag inte säga. Jag hoppas vi får fram en skola så fort som möjligt men jag skulle tippa på att det tar tre till fyra år, säger Bo Niklasson som också betonar att det ytterst är politikerna i Göteborgs kommunstyrelse som fattar det avgörande beslutet.

FAKTA: Kalvhagsskolan

Kalvhagsskolans äldsta delar byggdes 1970. Den byggdes ut 1978 och 2005.

Problemen med miljön inomhus har lett till allergiska symptom hos både lärare och elever. Flera försök att åtgärda problemen har misslyckats.

Källa: Göteborgs stad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.