Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Skolor brister - Göteborg hotas av miljonvite

Stora brister på Bergsjöskolan 7-9 och Brudbergsskolan gör att Göteborgs stad hotas av vite på sammanlagt 1,4 miljoner kronor.

Bristerna i Bergsjöskolans arbete med elevernas trygghet och studiero är omfattande, anser Skolinspektionen.

Hög ljudnivå och oroligheter i och utanför klassrummen uppges också göra det svårt för lärarna att bedriva god undervisning.

Det finns, konstaterar inspektionen, lärare som kontinuerligt arbetar med att förebygga otrygghet och kränkningar. Men det sker inte i alla klasser och här finns elever som aldrig möter diskussioner om mobbning eller hur man bemöter varandra på skolan.

- Rektorerna behöver förbättra kvalitetsarbetet för att kunna ringa in skolans utvecklingsbehov och ta reda på vad som krävs för att garantera att eleverna får den utbildning och trygghet de har rätt till, uppger Kjell Ahlgren, undervisningsråd vid Skolinspektionen, i ett pressmeddelande.

Man kräver att Göteborgs kommun omedelbart rättar till bristerna och i två omgångar, den 27 maj och 26 augusti, redovisar sina insatser.

Görs inte det hotas kommunen av ett vite på 700 000 kronor.

Skolinspektionen har även funnit allvarliga brister på Brudbergsskolan i Hisings Backa.

Här präglas skolmiljön av bråk mellan elever och det finns elever som är rädda och undviker delar av skolgården. Trots det, skriver inspektionen, har skolan inte kartlagt vad som orsakar deras upplevda otrygghet.

Även om skolans rektor påbörjat ett arbete så saknar den, enligt Skolinspektionen, ett målinriktat arbete för att förebygga och motverka kränkande behandling av elever. Här finns också bland annat brister i arbetet med särskilt stöd.

Enligt beslutet måste Göteborgs kommun omedelbart rätta till bristerna. Den 27 maj och 23 juni ska kommunen ha redovisat vilka insatser som satts in. Också i det här fallet riskerar den att få betala vite på 700 000 kronor.

Enligt Skolinspektionen har Göteborgs kommun fattat beslut om att stänga Brudbergsskolan höstterminen 2016 och ersätta den med en ny.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.