Skolelever med i formgivningen av nya färjehållplatser

Ökningen av resandet över älven har medfört att det behöver planeras för fler färjehållplatser runt om i staden och regionen. I ett projekt har det nu tagits fram en visualisering och plan över framtidens färjehållplatser – med hjälp av skolelever.

ANNONS

Göteborgs stad och Västtrafik planerar nu för att i framtiden kunna utöka färjetrafiken och färjehållplatserna runt om i staden och regionen.

Tillsammans med White Arkitekter har man tagit fram en visualisering av framtidens hållplatser med hjälp av elever i årskurs 1 och 4 från två grundskolor i Göteborg.

Meningen med projektet är att skapa färjehållplatser för alla åldrar. Barnens perspektiv och önskemål kring utformningen har tagits tillvara av arkitekterna på White.

– Det var så speciellt det här projektet för det var så många skalor på samma gång, från det som barnen var involverade i – hur ska man sitta när man väntar på en båt? Eller hur ska det kännas tryggt att vara så nära vattnet? I det lilla, hela vägen till den andra änden skalan – hur kommer detta påverka Göteborgs älvrum, säger Egil Blom, ansvarig arkitekt på White.

ANNONS
Bild: White Arkitektur

Genom digitala möten och workshops har barnen fått komma med idéer på hur hållplatserna och utrymmet ska se ut och att det ska finnas komfort för alla åldrar.

– Det handlar om öppenhet, trygghet och att kunna överblicka och förstå var man befinner sig, säger Egil Blom.

Projektet kommer även att tillgängliggöra för fler människor att resa över älven och möta stadens vatten.

– Om det här byggs så tror jag att hela älvrummet får ett lyft. Det här är nya sätt att ta sig ner till vattnet i Göteborg. Vi är väldigt glada för projektet och vi hoppas att det här bli verklighet, det hade varit kul för Göteborg.

Flexibla väntutrymmen som bjuder in till lek

De byggtekniska delarna kombinerades med barnens kreativitet och med utgångspunkt att flera hållplatser ska kunna byggas på liknande sätt har krävt en flexibel utformning.

Alla hållplatser ska höra ihop och Västtrafik hade som önskemål att byggsystemet ska vara anpassningsbart. Älvkanten är lång och att göra en specifik och låst byggnad var inte intressant, därav skapades en öppen struktur med trästolpar i olika längd som kan adderas efter hand.

Innanför trästolparna kommer det finns sittplatser i olika höjd och inbjudande komponenter för barns lek.

– Barnen tyckte att det var viktigt med färg och grönska, det värderar de väldigt högt. Att de känner sig trygga, att det finns belysning och att miljön ska kännas omhändertagande, säger Carolina Lundberg, arkitekt på Västtrafik.

ANNONS

Vad har ni tagit med er från det här projektet?

– Det är att möta barn och ungdomar, våra framtida resenärer och det är superviktigt att lyssna på deras tankar. Det är de som ska känna att kollektivtrafik är ett självklart sätt att resa.

LÄS MER:Sommarlovskort ska nu skickas ut till alla skolelever

LÄS MER:Västtrafiks kontaktlösa betalning väntas nästa år

LÄS MER:Västtrafiks förslag: Så mycket ska den flexibla biljetten kosta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS