Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eleverna på bilden går på en annan skola. Arkivbild. Bild: Berit Roald
Eleverna på bilden går på en annan skola. Arkivbild. Bild: Berit Roald

Skolelever får mindfulness på schemat

Internationella skolan ISGR i Göteborg har infört mindfulness på schemat för tre klasser i årskurs fyra, något SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om. Efter positiva resultat planerar skolan att börja med mindfulness i ytterligare 20 klasser till våren 2020.

Camilla Martinsson är både lärare och utbildad mindfulnessinstruktör. Varje dag leder hon själv övningar för tre klasser i årskurs fyra på Internationella skolan ISGR.

Efter de tio minuter långa mindfulnessövningarna får eleverna ytterligare några minuter för reflektion. Det ger barnen utrymme att dela med sig av sina upplevelser.

Camilla Martinsson menar att övningarna har haft otroliga resultat på eleverna.

– Det är mycket färre sociala konflikter. De kan följa med i resonemang och hänger med på ett annat sätt, säger hon till SVT.

Många av eleverna upplever dessutom att de sover bättre till följd av övningarna.

Påverkar skolresultatet

Under hösten har därför ett 40-tal lärare utbildats i mindfulness.

Som en del i ett försök att skapa mer lugn och fokus på skolan infördes ett pilotprojekt med medveten närvaro för fem klasser i årskurs fyra, redan under våren 2019. Projektet visade att det är viktigt att läraren har genomgått en mindfulnessutbildning.

– År 2020 kommer vi börja med mindfulness i 20 klasser, säger Susanne Hogner som är skolsköterska på Internationella skolan ISGR till SVT.

Hon menar att elever med koncentrationssvårigheter är den grupp som visar störst skillnad efter övningarna. Trots att dessa elever har det svårast att komma igång med mindfulness, känner de stor skillnad när de väl har börjat.

– De kan sitta ned och fokusera, vilket påverkar deras skolresultat, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.