Skolans fruktuppmaning kan ha brutit mot lagen

En frukt varje dag. Det uppmanades vårdnadshavare till eleverna i en förskoleklass på Flatåsskolan att packa ner i sina barns skolväska. Skolan backar nu från uppmaningen – efter protester under ett föräldraråd där avgiftsfri skola togs upp. – En frukt varje dag är en stor avgift, säger Stina Bernson, rektor på Flatåsskolan.

ANNONS
|

Skolan ska vara avgiftsfri.Enligt skollagen. Men ett brev som vårdnadshavare till elever i en förskoleklass vid Flatåsskolanfick hemskickade antydde att varje skoldag skulle innebära en kostnad för dem."I samlingen äter barnen en frukt eller en grönsak vilket man tagit med hemifrån", står det i brevet. GöteborgDirekt var först med att rapportera om detta. Till GP säger rektorn vid skolan att formuleringen i brevet är felaktig.

– Det är en gammal kvarleva. Det är pedagogerna för den förskoleklassen som har skickat ut det. De har missat attman inte gör så i dag helt enkelt, sägerStina Bernson, rektor på Flatåsskolan.

Inget krav skolan ska ställa

Det var när en förälder som tog upp fruktuppmaningen vid ett föräldraråd sombrevet uppmärksammades. Ett viktigt initiativ menar rektorn.

ANNONS

– Det är viktigt att föräldern reageradeför vi kan inte kräva att man ska ta med frukt, säger Stina Bernson.

Skolinspektionensäger att avgifter för vårdnadshavare kan vara lagliga, till exempel isamband med skolresor eller skolutflykter. Men det ska vara vid enstaka tillfällen och dessutom ska avgiften vara frivillig. Enfrukt eller grönsak om dagenär inget krav som skolan ska ställa, enligt Stina Bernson.

– Skolan ska vara avgiftsfri och en frukt varje dag är en stor avgift.Det är fritt för föräldrarna att skicka med frukt till sin barn. Vissa barn kanske behöver något att äta. Men det vet föräldrarnabäst själva,säger hon.

Kan strida mot lagen

Enligt Helene Messing Berg, pressekreterare vid Skolverket, är det inte helt tydligtom skolans uppmaning strider mot skollagen eller inte.

– Skolan är i grunden avgiftsfri menenstaka och för eleven obetydliga kostnader får förekomma. Vid tveksamheter är det Skolinspektionen som får pröva frågan,Helene Messing Berg.

Men skolan har ändå bedömt att formuleringen var felaktig

– Vi kommer att informera vårdnadshavarna om att vi inte kräver att de tar med frukt eller grönsaker,säger Stina Bernson.

ANNONS