Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolan blev en mardröm

Skolstarten på Fredens friskola blev en mardröm för Hassan, 7 år. – Jag blev slagen varje dag, säger han. I går hölls krismöte för föräldrar och elever på den akutnedlagda skolan.

Den 24 augusti gick sjuårige Hassan till skolan för första gången. Men de inledande veckorna i ettan blev inte den positiva upplevelse som han och hans föräldrar hade hoppats.

I stället upplevde han dagar av rädsla och bråk:

– Jag blev slagen av de äldre eleverna varje dag. Lärarna sa åt dem att sluta, men det hjälpte inte.

När GP träffar familjen i hemmet berättar Hassan och hans syster Sarah, som gick i tvåan på skolan, om den kaosartade situationen.

– Det kändes inte bra att gå till skolan. De andra barnen fajtades hela tiden, säger Hassan.

Enligt honom och systern blev det konflikter på rasterna när elever i årskurs sex gav sig på yngre elever. Lärarna lyckades inte hålla isär barnen.

– Jag tror att man ville väl när man planerade skolan. De jobbade hårt, men hade inte kunskapen och styrkan för att klara av situationen. På rasterna släpptes alla elever bara ut på skolgården tillsammans. Det är klart att det blir konflikter då, säger barnens pappa Hadi.

Inför skolstarten i augusti var det viktigt för honom att barnen hamnade i en bra skola. Därför kollade han upp flera skolor i närområdet i god tid. Han besökte Fredens friskola tre gånger innan han bestämde sig:

– Mitt första intryck var att skolan var bra. Det enda jag reagerade på var att det inte fanns så mycket plats för barnen att leka, men ledningen lovade att man skulle ordna det.

Det som avgjorde till Fredens fördel var att barnen skulle kunna få undervisning i arabiska.

– Det fanns ingen annan skola där de skulle kunna få extrastöd när det gäller språket, konstaterar Hadi.

Enligt familjen har undervisningen också fungerat som de önskat. Hassan och Sarah visar fram en tjock mattebok och Hassan berättar att han redan har räknat klart nästan alla tal i förstaklassarnas bok.

Föräldrarna fick beskedet att skolan hade stängt per telefon i onsdags. Men att barnen inte skulle gå kvar på Fredens friskola bestämde föräldrarna redan för två veckor sedan. Då blev känslan av att något inte var som det skulle på skolan alltför stark.

Lyckligtvis gick det att lösa och i dag börjar barnen på en annan skola i stället.

– Det känns bra att börja i en ny klass, säger Hassan.

Men hans föräldrar tycker att det är tråkigt att sonen fick en så dålig start på sin skolgång.

– Vi önskade naturligtvis att de första åren i skolan skulle vara lysande för honom. Att han skulle minnas dem som någonting bra, säger Hadi.

Ett tjugotal föräldrar slöt upp under gårdagskvällens informationsmöte i Forum på Kortedala Torg. Där fanns inspektörer, skolchefer, stadsdelsfolk och tolkar beredda att hjälpa till.

Mariam Ally, mamma till fyra barn på Fredens skola, erbjöds nya platser på Sjumilaskolan av skolchefen inom SDN Västra Hisingen. De satt länge och pratade vid ett bord.

– Det är tråkigt det som hänt. Visserligen har mina barn haft en lång resa hit, men de har varit lyckliga varje morgon och verkligen gillat den här friskolan.

Ammar Abed från Bergsjön har tre döttrar – mellan sex och 12 år – som från och med i morse går på Solbackeskolan.

– Vi valde ju Fredens skola för den är muslimsk. Fast vi har under senaste tiden hört att det var lite stökigt. Min mellantjej tycker att det skall bli skönt att byta till en annan skola.

Han tillägger:

– Det talas om att det varit farligt. Men mina flickor har i alla fall inte utsatts för något våld.

Hans kompis Haider Jabbar har en sjuårig kille son också tvingas skifta skola mitt i terminen. Haider och Ammar tror att det handlat om några få elever som förstört miljön för det stora flertalet.

Enligt de senast uppdaterade klasslistorna gick 58 elever på Fredens friskola när den stängde. Men skolan ska ha tappat en mängd elever den senaste tiden och det är oklar hur många elever som egentligen gick där de sista veckorna.

GP har pratat med en mamma som hade sina två döttrar i skolan tills för en vecka sedan. Hennes ena dotter gick i förskoleklassen, den andra i årskurs tre.

Mamman vill vara anonym, men berättar att hon tog sina barn ur skola på grund att hon upplevde att det var kaos i undervisningen. Hon har däremot inte hört talas om några bråk.

– De fick inga läxor och hade nästan inga lektioner. Nu är jag rädd att de kommit efter i skolan jämfört med elever på andra skolor, säger mamman.

Båda döttrarna har nu fått plats i andra kommunala skolor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.