Hot riktat mot Santosskolan (Akrivbild)
Hot riktat mot Santosskolan (Akrivbild) Bild: Mia Hšglund

Skola utsatt för hot om skjutning – håller öppet

Santosskolan på Lindholmen utrymdes i oktober efter hot om skjutning som riktats mot skolan via sociala medier – nu ska samma konto ha riktat nya hot mot skolan. Informationen nådde föräldrarna först dagen därpå, och skolan är trots hoten fortsatt öppen. Vid klockan 11 håller skolan krismöte då ytterligare hot kommit in under onsdagskvällen. – Det känns såklart olustigt, tycker en förälder på skolan.

ANNONS
|

Det var den 18 oktober som Santosskolan stängde efter att hot riktats mot skolan via sociala medier. En person hämtades då in till förhör.

– Enligt uppgifter har hotet funnits i sociala medier ett par dagar, men har kommit till skolans kännedom i dag, sa Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst, då.

LÄS MER:Skola utrymd efter hot

En månad senare fick vårdnadshavare till barn på skolan ett mejl från rektorn som informerar om att nya hot riktats mot skolan – via samma konto i sociala medier. Även den här gången gäller hotet en skjutning mot skolan.

Den här gången väljer dock skolledningen att fortsätta hålla skolan öppen.

ANNONS

– Vi har tagit beslutet utifrån den helhetsbilden vi har av händelsen nu. Det är en annan än tidigare, säger Ebba Warborn, rektor på skolan.

I mejlet som skickades skriver hon att skolan varit i kontakt med polisen och andra myndigheter och därefter tagit beslutet om att hålla skolan öppen.

– Vi har bland annat varit i kontakt med grundskoleförvaltningen och rådgjort med dem. Men framförallt har vi haft kontakt med polisen.

Hot bedöms enskilt

– När vi får in hot mot skolor och köpcentrum till exempel, då är trovärdigheten på hotet viktigt, som hur kommer det in, finns en misstänkt. Vi gör en bedömning utifrån varje enskilt hot, vi gör alltid åtgärder, men alla syns inte utåt. Finns en misstänkt kallas den till förhör, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

En förälder till barn på skolan vill inte gå ut med sitt namn, men skriver till GP att hon tycker att situationen är olustig:

"Det känns såklart olustigt och det är svårt att veta när den här typen av hot ska tas på allvar. Jag vet inte heller vad som fått skola och polis att den här gången göra en annan bedömning än förra då man skickade hem samtliga elever. Det är klart att jag som förälder kan tycka att det är bättre att ta det säkra före det osäkra i alla lägen."

ANNONS

"Det blir också så mycket ryktesspridning bland eleverna. Förra vändan trodde mitt barn att en man varit utanför skolan med vapen, informationen om att hotet skett via sociala medier hade inte gått fram utan det fick jag som förälder informera om."

Många föräldrar har under onsdagen efter mejlutskicket hört av sig till rektorn med reaktioner.

– De jag pratat med har jag sagt "vad bra att ni ringde så vi kunde prata". Då kunde jag någonstans utifrån den informationen vi har förhoppningsvis göra dem trygga i att vi fattat ett korrekt beslut. Personal och elevers säkerhet är såklart jätteviktig, säger hon och fortsätter:

– Jag känner mig trygg i beslutet att hålla skolan öppen.

Nytt hot

Men under torsdagen svarar rektorn från ett pågående krismöte. Detta efter att det kommit in ytterligare hot under onsdagen.

– Jag fick kännedom om hotet, sent under onsdagskvällen. som jag har förstått det är det ett hot om skjutning igen via sociala medier. Vi håller just nu på att sätta ihop information som ska gå ut till vårdnadshavare och elever. Vårt uppdrag nu är att skapa trygghet för våra medarbetare och våra elever. Beslutet för nu är att hålla skolan öppen, säger Ebba Warborn, rektor på skolan.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Hoten hanterar polisen, som vi har ett nära samarbete med.

Hur känns det här?

– Så klart är det en svår situation, primärt vill vi att det ska kännas tryggt att skicka barnen till skolan.

ANNONS