Skola slår larm om HVB-hem

NTI Mediegymnasiet slår larm om missförhållanden på boenden för ensamkommande: ungdomarna fick gå och lägga sig hungriga, gå med tandvärk och inte ringa hem till familjen.

ANNONS
|

I klagomålet till Social resursförvaltning påtalar bland andra rektor, skolsköterska och skolkurator allvarliga missförhållanden på Individias hem för vård eller boende (HVB) för ensamkommande unga i Göteborg.

– Jag har träffat de flesta av våra ensamkommande elever på kartläggande samtal. Alla mår väldigt dåligt och är traumatiserade av sitt förflutna. I de samtalen har det kommit fram att de som bor på Individia inte har det bra, säger skolkurator Karin Bergdahl.

I skrivelsen listas en rad händelser som fått skolpersonalen att reagera, som att elever som missat måltider ska ha fått gå och lägga sig hungriga. Regeln ska ha motiverats med att ungdomarna behöver lära sig rutiner.

ANNONS

Skolan skriver också att personalen på ett boende systematiskt har underlåtit att meddela skolan vid elevers frånvaro.Telefonkontakt med anhöriga ska ha "begränsats på ett orättvist sätt".

– Jag blir väldigt upprörd. De här hemmen får otroligt mycket pengar i ersättning och då förväntar jag mig hög kvalitet och kunskap. För de pengarna hade man kunnat ha dem boende på hotell, då hade de i alla fall fått vänlig personal och en rejäl frukost, säger Karin Bergdahl.

NTI Mediegymnasiet har enligt egen utsago tre elever som bor på Individia City, och tre som bor på Individia Ekebäck. City har 45 boendeplatser på entreprenadavtal med Social resursförvaltning. Det innebär att Social resurs är huvudman och ansvarar för kontrollen av verksamheten.

Ekebäck har ett eget HVB-tillstånd och hos dem har Göteborgs stad upphandlat 20 platser. Där är det socialsekreterare i respektive stadsdelsförvaltning som gör placeringarna. I bägge fallen betalar kommunen 1700 kronor per dygn och plats.

Anna Tell är utvecklingsledare på Social resursförvaltning.

– När jag träffade Individia tidigare i dag så förstod jag det som att de har för avsikt att bjuda in skolan till en dialog om de här frågorna. Verksamhetschefen ställde sig positiv till ett möte med skolan och det tyder på god ton från deras sida.

ANNONS

Louise Parbring är enhetschef för boende för ensamkommande ungdomar på Social resursförvaltning.

– När vi får in synpunkter tar vi kontakt med leverantören direkt och med den som klagar och har en dialog. Ibland räcker det med ett samtal och ibland behövs det vägledning och flera möten. Vi tar det här på allvar, men det här är tonåringar och för dem är all förändring jobbig. Men det är självklart att man ska kunna äta sig mätt.

I ett skriftligt svar till Social resursförvaltning bemöter Individias verksamhetschef Ulf Oredsson klagomålen.

Han delar inte skolans bild och tycker att det är "anmärkningsvärt att NTI Mediegymnasiet väljer att utforma sin orosanmälan på ett sätt som kommer att omfatta hela Individias verksamhet i Göteborg, när samtliga punkter i anmälan ser ut att komma från en och samma elev på ett enskilt boende."

Han skriver också att alla ungdomar dokumenteras dagligen, att man alltid kommunicerar frånvaro till skolan, att man lägger undan mat till de ungdomar som meddelar att det kommer att missa en måltid och att de inte kan hitta någon försumlighet kring sjuk- och tandvård i sin egen dokumentation. Dessutom har skolan också ett ansvar att meddela boendet om elevernas frånvaro, menar Ulf Oredsson.

ANNONS

Eva Petersén, rektor på NTI Mediegymnasiet menar att klagomålet som undertecknats av sex stycken ur personalen på skolan inte alls bygger på en elevs vittnesmål, utan flera och på bägge boendena. Det stämmer inte att Individia alltid anmäler frånvaro, säger hon.

– Vi stämmer av närvaro på varje lektion och om ingen har hört av sig så blir det en markering om ogiltig frånvaro i vårt system. Det är ett jätteproblem och har hänt många gånger.

Hon säger också att skolan alltid ringer till elevernas boenden om de inte dyker upp, trots att man bara har juridisk skyldighet att höra av sig till deras gode män.

Anna Tell på Social resursförvaltning säger att man har diskuterat skolans synpunkter med Individia och att man inte kommer att gå vidare formellt med ärendet.

– Jag vill fortfarande få kontakt med skolan och stämma av. Men vi hanterar inte individärenden, utan mer verksamhetsövergripande svårigheter. Hyser skolan fortsättningsvis en oro för en ungdom så kan de göra en anmälan till respektive socialsekreterare.

Eva Petersén, kommer skolan att gå vidare med det här?

– Om oron kvarstår så tvekar vi inte en sekund.

ANNONS
ANNONS