Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Skola sönderslagen – undervisningen inställd

Lövgärdesskolan i Göteborg har blivit totalt sönderslagen av flera okända personer. Matsalen är så förstörd att all undervisning var tvungen att ställas in på tisdagen. – Det såg ut som en krigszon, säger vaktmästaren Jan-Olof Croon.

Ett okänt antal personer har under måndagskvällen brutit sig in på Lövgärdesskolan. Väl där har de gått fullständigt bärsärk och slagit sönder stora delar av skolan.

– Det är minst 30 rutor som är sönderslagna, säger Jan-Olof Croon, vaktmästare på skolan.

Men det var bara början av vad han skulle få se.

– De verkar ha tagit sig in via gymnastiksalen och sen vidare till bamba. Det såg ut som en krigszon, totalt sönderslaget.

Anna-Lena Melin är kock i skolköket och möttes av en förfärlig syn när hon kom till sin arbetsplats. Flingor, fiskbullar, rapsolja, ris och rödbetsallad var bara några av de saker som kastats och smetats ut i lokalen.
– De har slängt ut en massa mat, på grytor och allting. Allt var täckt med mjöl, cornflakes och allt möjligt. Det är bara sabotage, säger hon uppgivet.

Polisen: Handlar om hundratusentals kronor

Men det är inte bara matsalen som har utsatts för omfattande skadegörelse.
– De hade också tagit sin in i bildsalen och musiksalen där de brutit upp alla skåp och slagit sönder det mesta, säger Jan-Olof Croon.

Polisen bekräftar det inträffade. De larmades strax före klockan 20 på måndagskvällen.
– Det var en omfattande skadegörelse på skola. Man ska ha varit inne i köket och gjort sönder massa saker så skolan kommer behöva hålla stängd under dagen. Vi har upprättat en anmälan gällande grov skadegörelse, då skadegörelsen gäller flera hundratusentals kronor enligt polispatrullen. Ingen person är gripen, säger Thomas Fuxborg.

"Total förstörelse"

Jan-Olof Croon, som jobbat många år som skolvaktmästare i Göteborg, säger att det är det värsta han någonsin har varit med om vad gäller skadegörelse.

– Jag har ju varit med i många år och man trodde väl att man hade sett det mesta, sen såg man det här. Det är total förstörelse, säger han.

Har de stulit någonting eller bara förstört?
– Jag gick runt med en ficklampa igårkväll och hittade två headset som de dumpat uppe i skogen. En vaktmästarkollega hittade ett tält och ett gäng nya bollar och lite annat nu på morgonen. Men de verkar bara ha varit inne för att förstöra, det är ren vandalisering.

Rektorn: Vi öppnar imorgon

Marika Andersson, rektor för Lövgärdesskolan, kallar det inträffade "fruktansvärt tråkigt" och säger att hon aldrig varit med om något liknande. Samtidigt är hon imponerad över det arbete som Jan-Olof Croon och hans kollegor har lagt ned för att skolan ska kunna öppna igen.
– Vi var ju några stycken här igår kväll. När jag kom in i morse var det imponerande att se hur de har lyckats städa undan allting så snabbt, så vi har verksamhet som vanligt imorgon, säger hon.

Viktigast just nu är att möta alla frågor som uppstått, men också att ta reda på fakta.
– Vi har ett möte med all personal i eftermiddag och då kommer vi att prata om det, det är klart att vi är beredda att möta alla frågor. Vi kommer att gå runt och prata med alla elever i samtliga klasser om vad som hänt. De kan ju också ha hört saker, säger Marika Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.