Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skola glömde undervisa i religion

På fredag tar Arian Roozytalab studenten. Men eftersom skolan missat att Religion A är en obligatorisk kurs kan han inte slappna av än.

Arian Roozytalab hade skickat in sin allra sista skoluppgift. Trodde han. En timme senare ringde telefonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag trodde först att de skojade, säger han.

Han går sista året på Aniaragymnasiet i Göteborg och läser en lärlingsutbildning inom handel tillsammans med tio klasskamrater. En vecka innan studenten får de veta att skolan missat att ge dem undervisning i Religion A, som är en obligatorisk kurs.

– Någon borde ha tagit sig tid och insett det tidigare. Vi hade ju kunnat läsa religion redan första året. Både jag och flera andra i klassen har dessutom frågat om vi inte borde ha religion och då har de sagt att det inte behövs, säger Arian.

Klassen har fått några alternativ att välja på. Antingen läser de en intensivkurs, eller också får de ett underkänt i kursen nu och läser upp betyget till hösten.

– Vi har kämpat i tre år för att slippa hamna på komvux. Det känns för jävligt att det blev så här. För mig personligen är det inget alternativ att skjuta upp det till hösten. Jag har fått jobb och det vet jag att många andra också har fått, säger han.

Rektorn Christel Berver beklagar att det blivit som det blivit.

– Det var först när vi lusläste som vi insåg att de måste läsa religion. Vi har gått igenom detta med varje elev. Många tycker ju att de redan har gått klart skolan eftersom de tar studenten på fredag. Men vi har terminstid fram till 14 juni, säger hon.

Hur kommer det sig att ni upptäckte det så sent?

– Det blev så här. Vi gör allt vi kan för att hjälpa dem, säger hon.

Arian Roozytalab suckar. Han arbetar extra i en sportbutik och i ett möbelvaruhus och undrar hur han ska hinna få tiden att gå ihop.

– Det bara måste gå. Och jag hoppas verkligen att inte fler elever råkar ut för det här, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.