Skolägare polisanmäld för buggat lärarrum

ANNONS
|

Det är lärare på Dansforums Performing art school i Göteborg som har polisanmält ägarna för att ha placerat avlyssningsutrustning under en takplatta i lärarrummet.

En av lärarna befann sig i ett anslutande vilrum när hen plötsligt såg en av skolägarna kliva upp på en stol och sticka in handen under en av takplattorna. Sedan tog han ner en svart dosa och lade den i fickan. När läraren berättade för sina kolleger vad som hade hänt, visade det sig att en annan av lärarna sett mannen hålla på med en svart dosa på morgonen samma dag. Läraren fotograferade dosan, och efter att ha kollat på nätet insåg lärargruppen att det handlade om avlyssningsutrustning.

ANNONS

Upptäckten skedde efter julledigheterna.

– Först känns det helt absurt, man tror inte riktigt på det. Det är som att man bor i en diktatur, man vågar inte prata. Jag började fundera på vad jag har sagt tidigare och hur länge det här har pågått? Vi vågade inte prata öppet, vi gick in i omklädningsrummet och satte på kranarna när vi skulle prata, säger en av lärarna till GP.

Lärarna hade ett möte där de pratade om hur de skulle gå vidare, och majoriteten ville polisanmäla händelsen. Därefter har stämningen varit som i limbo, menar läraren som GP har pratat med. Skolägarna har inte pratat med lärarna om polisanmälan eller om den märkliga situation som har uppstått.

En av lärarna berättar anonymt för TV4 Göteborg att de tror att ägaren monterat utrustningen för att kunna sätta dit illojala medarbetare.

– Jag tror att han gjorde det för att luska ut vem som är lojal och vem som inte är det, för att hitta något som ledningen kan använda mot någon de vill ha bort, säger en lärare som vill vara anonym.

Skolan har skakats av en rad interna konflikter på sistone. Bland annat har lärarna velat ha – och drivit igenom – ett kollektivavtal. Dessutom har det funnits flera anställningskonflikter. Enligt TV4 har flera lärare lämnat skolan under det senaste halvåret och sjukskrivningarna bland de anställda har ökat drastiskt.

ANNONS

Skolans ägare nekar till anklagelserna och skolledningen kommer att göra en motanmälan.

Så här säger skolans rektor Peter Westmark till TV4 Göteborg:

– Vad de här lärarna har sett och vad det har för samband kan inte jag uttala mig om utan det får polisutredningen visa. Det finns omständigheter kring dessa påståenden som vi måste titta närmare på, så därför kommer vi själva gå in med en polisanmälan.

Dansforums Performing art school har ett hundratal elever och omfattande kursverksamhet för allmänheten.

ANNONS