Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amaryllis och blåbärsris.

Skogsjul i grönt och vitt

- Jag tog med mig lite av min skog ner, sa trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström från Kinnekulle när han invigde årets julutställning i Botaniska.

Naturens material och växter i grönt och vitt dominerar utställningen som öppnades på söndagen och ligger i utställningsrummet i Botaniska trädgårdens växthus. För det gröna står granar, mossmattor och hyacinter i knopp och för det vita julrosor, lavar, azaleor och begonior – med ett par röda inslag av amaryllisstjälkar, ilexbär och krukodlad rödkål.

Hannu Sarenström, som kallar sig mat- och trädgårdsinspiratör och lever på att skriva böcker och hålla föredrag, är göteborgaren som flyttade till Kinnekulle 1989 och där blev han fast. Nu drömmer han om en lugn och stilla jul, med tid att sitta och prata med nära och kära.

Som en symbol för dessa samtal har han placerat två trädgårdsstolar på sin mossgröna yta i mitten av utställningen "Hannus jul". Utställningen är en motkraft till den citystress och de överallt lika tjocka glittersjok Hannu Sarenström inte kunnat undgå när han förberett utställningen.

- Utställningen är en hyllning till granskogen.

Väninnorna Lisbeth Enzell och Barbro Wahlberg från Stockholm och Carina Ek från Torslanda gick omkring på utställningen och samlade inspiration. De fastade särskilt för de många minigranarna i krukor, helt täckta och ombudna med mossa.

- Det kommer jag att ta efter, sa Lisbeth Enzell, som har en inrednings- och trädgårdsbutik i Gustavsberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.