Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Skogsbrand vid Landvetter – flygtrafiken stoppades

Räddningstjänsten bekämpade under torsdagen en större terrängbrand inne på Landvetter flygplats område.
– Vår räddningstjänst var på plats med hela brandstyrkan och av säkerhetsskäl fick vi stänga av all flygtrafik, säger Alexandra Maritz, presskontakt på Swedavia.

Första larmet om branden kom in till SOS klockan 12.12. Polisens presstalesperson Ulla Brehm uppgav att räddningstjänsten meddelade att det brann vid ett större område i terrängen inom Landvetter flygplats område utanför Göteborg.

– Vi jobbar för att få den under kontroll. Det rör sig om en terrängbrand inne på själva flygplatsområdet, bekräftade Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten Storgöteborg.

Plan fick inte lyfta eller landa

Räddningstjänsten var på plats med nio enheter och totalt 25 brandmän. Enligt räddningstjänsten var det ljung och torrt gräs som brann.

På grund av branden fick all flygtrafik stängas av på flygplatsen. Det gällde både plan som skulle lyfta och landa.

– Vi var på plats med hela vår egen brandstyrka tillsammans med kommunal räddningstjänst. Av säkerhetsskäl fick vi stänga av all flygtrafik tillfälligt. Hela vår styrka var upptagen med branden och vi måste ha beredskap på plats om något skulle hända med ett plan, det var därför flygtrafiken stängdes av, säger Alexandra Maritz, presskontakt på Swedavia som driver Landvetter flygplats.

Hon berättar att flera flyg fick dirigeras om för att landa på andra flygplatser.

– Vill man ha mer information om vilka plan det gäller och var de har landat hänvisar vi till vår hemsida eller flygbolagen, berättade Alexandra Maritz.

Plan fick utrymmas

GP har varit i kontakt med resenären Markus Ekerhult som befann sig på ett plan som skulle lyfta mot Mallorca när beskedet kom om att planet behövde utrymmas.

Resenären Markus Ekerhult och hans kolleger får nu vänta på att planet mot Mallorca ska lyfta på grund av branden. Bild: Privat
Resenären Markus Ekerhult och hans kolleger får nu vänta på att planet mot Mallorca ska lyfta på grund av branden. Bild: Privat

– Vi är på till Mallorca med jobbet och kort innan vi skulle lyfta fick vi höra att det skulle brinna på brandstationen inne på flygplatsen, men senare meddelades det att det rörde sig om en skogsbrand. Vi fick gå av planet, allt gick väldigt lugnt till väga och nu står vi och väntar tillsammans med väldigt många andra inne på terminalen, berättade Markus Ekerhult.

Vid 13.40 höll räddningstjänsten i Storgöteborg på att försöka avlösa Landvetters egen brandstyrka, vilket gjorde att flygtrafiken kunde komma igång igen vid 14-tiden.

– Ja, nu rullar trafiken. Vår räddningstjänst är tillbaka på sina stationer, och den kommunala räddningstjänsten sysslar istället med eftersläckningsarbetet, säger Alexandra Maritz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.