Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Skogsbrand rasade i Landvetter

Under tisdagen satte räddningstjänsten i Storgöteborg in helikoptrar och brandflyg för att vattenbomba en skogsbrand utanför Landvetter. Branden är under kontroll och under onsdagen fortsätter räddningstjänsten arbeta på platsen för att undvika spridning.

Det handlar om en brand nära Eskilsby utanför Landvetter i Härryda där räddningstjänsten är på plats. Larmet kom först in klockan 17.14 till SOS Alarm.

– Branden är på en svårtillgänglig plats, vi är två stationer, men har flera pågående bränder i regionen, sa Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vid 20.20-snåret meddelade de att branden inte var under kontroll och att den spred sig åt två håll. Cirka tre timmar senare var tongångarna mer positiva.

– Branden är under kontroll men vi kommer vara kvar i natt och jobba, sa Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det aktuella området ligger mellan stora och lilla Issjön.

Inget bostadsområde nära

Klockan 22 avlöstes de cirka 25 brandmän som arbetat på platsen av ett femtontal kollegor. Medan det är mörkt trappas släckningsarbetet ner och övergår till främst bevakning.

Vid 23.30 uppgavs branden vara under kontroll. Räddningstjänsten fortsätter dock sitt arbete under natten och onsdagen.

– Vi har två stationer på platsen. De kontrollerar så det inte sprider sig vidare under dagen, säger Mikael Lindgren vid räddningstjänsten Storgöteborg på onsdagsmorgonen.

Det ska inte finnas några bostäder i närheten av branden. Den ska inte heller påverka flygtrafiken på Göteborg Landvetter flygplats.

– Nej, branden ska inte påverka flygtrafiken under kvällen, säger Lovisa Ernestam, pressansvarig på Swedavia.

Strax före klockan 19 återvände brandflyget som hjälpt till i släckningsarbetet till Borås. Ett par timmar senare avbröt även två helikoptrar sitt arbete med branden.

Andra ställen där det kommit in larm om terräng- eller skogsbrand de senaste timmarna i regionen är Fiskebäck, Bjurslätt, Ranered/Lindome, Slättadammsgatan på Hisingen, Hultet (i Härryda), Smithska udden – och Limmared i Tranemo samt i Stora Höga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.