Det brinner sedan lunchtid på tisdagen i det otillgängliga skogsområdet i Risveden.
Det brinner sedan lunchtid på tisdagen i det otillgängliga skogsområdet i Risveden. Bild: Christer Grändevik

Skogsbrand i Risvedens naturreservat

Under tisdagen brann det i det otillgängliga skogsområdet i Risveden norr om Göteborg. Räddningstjänsten har varit på plats med flera enheter.

ANNONS
|

Larmet kom strax efter klockan 12 på tisdagen. Det uppgavs då brinna i skogen i Risvedens naturreservat nordväst om sjön Trehörningen i Ale kommun strax norr om Göteborg.

När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig vara ett kalhygge som brann, berättade Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Göteborg.

– Vi är där med sex enheter (Nol, Stenungsund, Alingsås, Kungälv och en ledningsfunktion från Göteborg) som jobbar på platsen. Det är 300 x 300 meter som brinner, men det är svårtillgänglig mark med kärr och sjöar. Vi håller som bäst på att undersöka hur vi ska angripa branden, sa Johansson.

ANNONS

Dessutom hade räddningstjänsten en drönare i luften som flög i området för att underlätta släckningsarbetet.

– Det brukar vi ha vid sådana här tillfällen. När det brinner i terrängen är en drönare väldigt effektiv för att få en bättre överblick av området, vi ser omfattningen av branden, tillfartsvägar och sådana grejer, säger Bosse Johansson.

Är det stor spridningsrisk?

– Nja, det är långsam spridning men branden som är på ett hygge närmar sig skogen, fick vi precis reda på.

Vid 15.45-tiden hade han fått en ny lägesrapport och då var beskedet att skogsbranden var inringad, om än långt ifrån släckt.

– Vi har omringat branden och säkrat upp alla kanter. Vi kommer att behöva jobba med detta till minst kl 20 i kväll. Då gör vi en ny bedömning, säger Bosse Johansson.

Vid åttatiden var branden släckt och räddningstjänsten att lämna platsen för natten och återkomma på onsdagen för att kontrollera området.

Under tisdagseftermiddagen gick SMHI ut med en särskild varning för gräsbränder i Göteborg, Bohuslän och Västra Götaland. I princip råder ökad brandrisk i hela regionen där det finns torrt fjolårsgräs. Orsaken enligt SMHI är de senaste veckornas vackra, torra väder som ökat brandrisken påtagligt.

LÄS MER: Planerad skogsavverkning i Risveden stoppades

ANNONS

Ingen människa uppges vara skadad vid den pågående branden i Risvedens naturreservat och SOS Alarm har inte skickat någon ambulans dit.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS