Skogsbrand i Delsjön – räddningstjänst tillkallad

Det har brunnit i ett skogsparti i närheten av tv-masten vid Brudaremossen i Delsjön under söndagseftermiddagen.
– Vi såg hur elden tagit sig i talltopparna, säger vittnet Rikard Sjölander på promenad i naturområdet.

ANNONS
|

Strax innan klockan två på söndagseftermiddagen inkom ett larm till SOS om en skogsbrand vid Brudaremossen i Delsjön. Enligt räddningstjänsten har flera personer hört av sig med information kring branden.

– Det är definitivt en brand, sade larm- och ledningsoperatören Daniel Svensmark initialt.

Vid klockan 14.45 var räddningstjänsten på plats vid branden och enligt larm- och ledningsoperatören Lotta Molander var branden större än vad man först befarade.

– Vi är framme och det branden omfattar ett större område i närheten av tv-masten. Än så länge vet vi inte exakt hur stort det är. Men enheterna på plats har begärt ytterligare resurser, vilket de också har fått, säger hon.

ANNONS

Strax innan klockan 15.30 hade fler enheter anslutit för att försöka släcka branden. Som mest var det sju enheter vid platsen.

Vittne: Eld i talltopparna

Ingrid och Rikard Sjölander var ute på en långpromenad när de började höra knastrandet från ett skogsparti i närheten av tv-masten vid Brudaremossen.

– Vi hade precis satt oss ned för att fika när vi hörde ljudet och såg röken stiga så jag sprang hundra meter bort och såg hur elden tagit sig upp i talltopparna, säger Rikard Sjölander till GP.

Hur omfattande var skogsbranden när ni upptäckte den?

– Inte särskilt, träden här är låga. Men när jag såg elden ta sig i talltopparna så vände jag och sprang därifrån, man vet ju att det kan gå fort, säger Rikard Sjölander.

Enligt Ingrid Sjölander handlar det om två rökpelare som stiger upp i närheten av tv-masten.

– Det ser ut som att det rör sig om två brandhärdar med två rökpelare som stiger upp, säger hon till GP.

Skogsbranden i Delsjön följer på SMHI:s varning om risk för gräsbrand i hela södra Sverige och Gotland under söndagen till följd av de senaste dagarnas torra och soliga väder.

Precis intill brandhärden ligger Brudaremossens tv-mast, som hanteras av Teracom Samhällsnät. Men enligt Kristina Ekengren, kommunikations- och hållbarhetschef på företaget, ska det inte vara någon fara för göteborgarnas söndags-tv.

ANNONS

– Branden är ungefär 100 meter ifrån vårt område och verkar inte röra sig mot oss, så det kommer inte påverka våra sändningar.

Räddningstjänsten börjar lämna platsen

Vid 16.30 uppger räddningstjänsten att går och rätt håll och att de kommer minska på personalstyrkan på plats.

– Vi kommer avveckla successivt, men kommer ha viss personal kvar på plats till minst klockan 21.00 för att bevaka, säger larm- och ledningsoperatören Mattias Kapocs.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS