Skjutbanan vid Delsjön blir av – trots protester

Protesterna mot att bygga ett skyttecenter i Delsjön har varit massiva – men i kommunstyrelsen finns en bred majoritet för att gå vidare med planerna. Förslaget från V och MP om att avbryta planerna röstades ned under onsdagen.
– De banor som tillkommer skapar inte mer buller, säger Elisabet Lann, kommunalråd (KD).

ANNONS

Närmare 700 synpunkter har kommit in till stadsbyggnadskontoret med anledning av planerna. Många är oroliga för bullret från den nya anläggningen och som GP tidigare har berättat vill Vänsterpartiet och Miljöpartiet att planerna stoppas och kommunen letar upp en ny plats för skyttecentret.

Men så blir det inte.

På kommunstyrelsens möte på onsdagen röstade en bred majoritet för att gå vidare med förslaget att bygga ett nytt skyttecenter i Delsjön. Alliansen, Demokraterna och Socialdemokraterna stod alla bakom yrkandet.

Skjutbanorna behövs

I området finns redan i dag skjutbanor och det som tillkommer är en större inomhushall. Elisabet Lann, kommunalråd (KD) säger att de nya skjutbanorna inte kommer att innebära ytterligare buller.

ANNONS

– Och vi behöver skjutbanor. Det har lagts ned många i Göteborgsområdet.

Placeringen av de nya skyttecentret har utretts sedan 2015 med anledning av att de skjutbanor som i dag finns i Högsbo inte kan vara kvar. Området där de ligger ska bebyggas med bostäder.

Partierna som vill gå vidare med planerna skriver också i sitt yrkande att fastighetsnämnden ska titta på hur man kan göra för att minska bullret från de skjutbanor som redan finns i Delsjöområdet.

Karin Pleijel (MP) tror inte att det kommer att leda någonvart.

– Det är redan utrett. Det här är ett känsligt område och förslaget kommer att leda till mer buller. Därför vill vi stoppa det.

Lyssnar på synpunkterna

Att arbetet med planerna pågått under lång tid och att ett omtag nu skulle försena bostadsbyggandet i Högsbo tycker Miljöpartiet spelar mindre roll. En viktig del i processen är att lyssna på allmänhetens synpunkter. De är många – och det är först nu de kommit in, resonerar man.

– När det här arbetet började var syftet att man skulle minska bullret. Nu visar det sig att det blev mer i ett område vi måste värna, säger Karin Pleijel.

Elisabet Lann håller inte med. Hon menar att det går att göra saker, med plank och vallar, för att minska bullret från dagens skjutbanor.

ANNONS

– Men framförallt kommer bullret från trafiken på 40:an. Har man kommit så långt att man störs av skyttet har man gått vilse.

LÄS MER:MP och V vill skrota planerna på skyttecentret i Kallebäck

LÄS MER:Skytteflytt möjliggör för tusentals nya bostäder

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS